För snart ett år sedan jobbade Agneta, som snart fyller 65 år, heltid med utvecklingsstörda inom Jönköpings kommun. Hon bodde i sitt hus i två våningar i Lekeryd, byggt 1929 och renoverat invändigt under åren. Den 30 juni på kvällen förra året hände det som förändrade Agnetas liv totalt.

Ansökningarna ökar

Förra året gav Jönköpings kommun 12 miljoner kronor i bostadsanpassningsbidrag.

Ansökningarn..

Ansökningarna ökar

Förra året gav Jönköpings kommun 12 miljoner kronor i bostadsanpassningsbidrag.

Ansökningarna ökar för varje år, det ligger på 650 till 700 ärenden om året.

De som söker är både äldre människor som vill bo kvar hemma och människor som har någon slags funktionsnedsättning.

Det är inte ovanligt att Förvaltningsrätten ändrar kommunens beslut. På Boverkets hemsida finns exempel på det. Adressen dit är Boverket.se

– Jag satt i soffan och somnade. När jag vaknade hade jag ont i ryggen, det blev bara värre och värre och jag fick åka till sjukhuset. Sedan vet jag inte så mycket om vad som hände, berättar Agneta.

Efteråt har läkaren berättat att hon via ett litet sår fått in gula stafylokocker, som alla människor normalt har på huden. Agneta fick blodförgiftning som sedan spred sig in i ryggmärgskanalen och hjärnan. Det som började med ett kraftigt ryggont ledde till att Agneta blev medvetslös senare under veckan och hamnade i respirator i Linköping. Idag har nästan ett år gått och Agneta bor på Solgårdens korttidsboende i Lekeryd. Hon är förlamad från armhålorna och neråt.

– Nu har min LSS–handläggare bestämt att jag ska åka hem den 14 maj. Mitt hus är inte handikappanpassat. Jag har ansökt om bidrag till det men har fått avslag. Jag har överklagat det till Förvaltningsrätten och helst skulle jag vilja vara kvar här på Solgården tills det svaret kommer. Jag vill bo kvar för här finns en toalett och dusch, säger Agneta.

Livet hemma i huset får utspela sig på nedre våningen i vardagsrummet. Till andra våningen, där Agneta har sin dusch och toalett, kan hon inte ta sig. Därför har kommunen kommit på lösningen att Agneta får ha en potta i vardagsrummet. Varje dag måste hon åka färdtjänst till Solgården i Lekeryd eller Rosengården i Jönköping för att gå på toaletten och duscha. Hon behöver få gå på toaletten två gånger om dagen.

Varje gång Agneta ska åka till toaletten måste också en särskild toalettstol följa med i färdtjänstbilen.

Vad kan man begära?

Kommunen ger bidrag så att man kan funktionsanpassa sitt hem. Det kallas bostadsanpassningsbidrag..

Vad kan man begära?

Kommunen ger bidrag så att man kan funktionsanpassa sitt hem. Det kallas bostadsanpassningsbidrag.

Bidraget är inte inkomstprövat och alla kan få det, både om man bor i hus eller i lägenhet.

Exempel på ombyggnader kan vara att ta bort trösklar, göra en dusch istället för badkar, installera en ramp till entrén, bredda dörröppningar och installera hissar.

Säger kommunen nej har man möjlighet att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten.

– Det blir så omänskligt. Att jag saknar toalett är det allra värsta och jag förstår inte hur jag ska klara mig. Det känns inte som om det är rätt, jag känner inte igen mig i mitt land Sverige, säger Agneta.

För Agneta kostar det 39 kronor enkel resa att åka till Rosengården i Jönköping för att gå på toaletten och duscha. För samhället kostar resan 240 kronor.

Hon har ansökt om att få bidrag för att få sitt hus handikappanpassat hos stadsbyggnadskontoret. Allra mest ville Agneta få ett bidrag till en trapphiss så att hon kan åka upp till andra våningen där toaletten finns. Hon behöver också få sitt badrum breddat.

Stadsbyggnadskontoret har sagt nej till hennes ansökan. Det går inte att montera höj–sänkbara överskåp utan att hela köket måste byggas om. Det går inte heller att installera en plattformshiss i Agnetas hus och det är inte möjligt att bygga en ny toalett på bottenplanet. Tjänstemännen anser att Agnetas hus inte är lämpligt för en person som är förlamad.

Agneta har överklagat beslutet till Förvaltningsrätten och väntar nu på svaret därifrån.

Sedan den 18 november förra året har Agneta bott på Solgården där hon vill stanna kvar tills hennes bostadssituation har löst sig.

Har du övervägt att flytta till en lägenhet?

– De säger att jag kan flytta men det är inte självklart för mig. Jag har inte råd att köpa en lägenhet och det är svårt och tar lång tid att få tag i en hyreslägenhet. Det går inte ihop sig ekonomiskt för mig, det billigaste blir nog att jag bor kvar i mitt hus. Jag har betalat skatt i hela mitt liv. När man blir sjuk orkar man inte ta hela ansvaret själv, säger Agneta.

Fotnot: Samhällskostnaden för Agnetas enkelresa är 240 kronor. Enligt Länstrafiken betalar de 206 kronor till taxibolaget och 34 kronor är andra omkostnader.