Under lördagskvällen grep polisen Roger Wannling efter ett bråk i en tappuppgång. Roger Wannling har suttit frihetsberövad, misstänkt för grov misshandel, sedan i lördags.

Under onsdagen beslutade Maria Rensfeldt att inte begära honom häktad. Anhållandet hävdes och Roger Wannling försattes på fri fot i väntan på en eventuell kommande rättegång.

— Misstankarna kvarstår, men utredarna har arbetat väldigt effektivt och genomfört många utredningsåtgärder, säger Maria Rensfeldt.

En misstänkt person får häktas om det finns risk för att hen ska hålla sig undan, försvåra utredningen eller fortsätta att begå brott. Det krävs att personen är misstänkt för brott som ger fängelse i ett år eller mer.

Om brottet ger minst två års fängelse ska den misstänkte i princip alltid häktas. Straffskalan för grov misshandel är mellan ett och sex års fängelse.

Hur ser du på risken att han kan avvika?

Annons

— Det är en samlad bedömning som avgör om någon ska begäras häktad eller ej och här landade det i att inte hålla honom fortsatt frihetsberövad.

Mannen som knivskars har polisanmält hot som han utsatts för under måndagen.

— En person frågade om jag inte var rädd om livet eftersom jag vågade anmäla, berättar han.

Polisen har rubricerat händelsen som olaga hot och övergrepp i rättssak.

Fick inte veta

Mannen berättar också att polisen hade lovat honom att berätta om Roger Wannling släpptes på fri fot.

— Men det var ingen som ringde, jag fick höra från andra att han kommit hem, säger han.

Maria Rensfeldt vet inte varför mannen inte fått veta att anhållandet har hävts.

— Det ska vi berätta och jag vet inte varför det inte gjorts i det här fallet, men jag är förundersökningsledare och det är mitt ansvar att se till att det sker. Det är olyckligt att vi missat det.

Roger Wannling förnekar brott när det gäller misstankarna om grov misshandel.