Tidigt den 6 juni spärrade polisen av en industrifastighet på Industrivägen i Taberg sedan två inbrottstjuvar ska ha hittat automatvapen, peruker och polisuniformer i en container och larmat polisen. På kvällen den 7 juni hävdes avspärrningen vid fastigheten och istället förflyttades sökandet och avspärrningarna till en annan närliggande industrifastighet.

Sedan en 11 juni sitter en man häktade misstänkt för grovt vapenbrott och förberedelse till grovt rån. Mannen som är anställd vid en skola i Jönköpings kommun överklagade häktningen till Göta hovrätt och begärde att han skulle bli frisläppt. Under måndagen rapporterades dock att hovrätten fastslog tingsrättens beslut att häkta mannen på sannolika skäl misstänkt för brotten.

Senast den 25 juni ska åtal vara väckt mot den häktade mannen, kommer ni att hinna?

– Utredningen kommer inte att vara klar, men vad som händer kan jag inte säga, säger vice chefsåklagare Pernilla Törsleff.

Pernilla Törsleff, vice chefsåklagare vid åklagarkammaren i Jönköping.
Foto: Elin Elderud

Förutom den häktade mannen är det ingen som sitter frihetsberövad, men den man som polisen sökt sedan tidigare är anhållen i sin frånvaro misstänkt för grovt vapenbrott. Även de personer som tidigare suttit anhållna är fortsatt aktuella för utredningen enligt Pernilla Törsleff.

Annons

Eftersom minst en av de misstänkta männen har ett förflutet inom den autonoma vänstern i Jönköping misstänker polisen att vapenbrottet kan ha politiska motiv. Men det är inget som åklagaren vill gå närmare in på. Hon vill inte heller gå in på hur många vapen som hittats.

Vilka förundersökningsåtgärder använder ni?

– Jag går inte in på detalj kring utredningen, men vi använder teknisk utredning och förhör. Så mycket kan jag säga.

Relaterat: Misstänka för grovt vapenbrott har kopplingar till den autonoma vänstern
Relaterat: Vapengömman i Taberg: Mannen släpps inte på fri fot