Det var fullsatt med ett 20-tal åhörare på rättegången i Jönköpings tingsrätt, som bevakades av två ordningsvakter. Kvinnan som är ersättare på ett Sverigedemokratiskt mandat i kommunfullmäktige i Jönköpings kommun åtalas för åtta fall av hets mot folkgrupp på Facebook. Kvinnan är sedan tidigare utesluten ur partiet och är politisk vilde. Hon förnekade brott under rättegången och vägrade att svara på åklagarens frågor. Även på frågan varför hon inte hade några kommentarer sa hon: ”Inga kommentarer”.

”Svartmögel och parasiter”

Två ordningsvakter bevakade onsdagens rättegång där en Jönköpingskvinna ställdes inför rätta för åtta fall av hets mot folkgrupp. Hon förnekar brott och vägrade att svara på åklagarens frågor.
Foto: Daniel Sjödahl

Kammaråklagare Lisa Hedberg menar att kvinnan bland annat har skrivit om Islam som de sinnesrubbades klubb och beskrivit invandrare som svartmögel och parasiter. Lisa Hedberg läste under förhandlingen upp inläggen som hon menar att kvinnan har skrivit. I ett av dem står det enligt åtalet: ”De tar plats, de skriker, de stinker, de mördar, de våldtar, de bränner bilar med mera. Hur blir jag/vi av med dem? Jag har fått nog. Kan Anticimex hjälpa?”. Lisa Hedberg läste upp ett annat inlägg: ”Varför karantän mot djur och inte mot dessa vanärande bakteriespridare?”. ”Det kan man verkligen fråga sig”, hördes då från åhörarplats. Domaren i målet bröt också in och sa att åhörarna fick spara sina gillanden, ogillanden och kommentarer tills när de kom ut utanför rättssalen.

”Fullt med våldtäktsmän”

Kvinnan lade upp en bild på polisanmälan mot henne på internet där det framgår att hon misstänks för hets mot folkgrupp, vilket Lisa Hedberg använde i sin bevisning.

Annons

Lisa Hedberg spelade även upp en film från Youtube där Jönköpingskvinnan uttrycker att hon bara säger sanningen på nätet. ”Jag har aldrig gjort något kriminellt i hela mitt liv, så går det fullt med våldtäktsmän ute som våldtar våra svenska tjejer, de bränner bilar och alltihopa”, säger hon i filmen. Hon framför även: ”Varför gör ni inget, nu får det vara nog, ut och protestera”.

När tingsrätten gick igenom kvinnans personalia framkom att kvinnan 2017 dömdes för försök till utpressning till villkorlig dom och dagsböter.

– Det stämmer inte, det är feldömt och den domen kommer jag att överklaga, säger kvinnan.

”Klart över gränsen”

Åklagaren sa i sin slutplädering att det inte råder någon tvekan om att det är den åtalade kvinnan som har skrivit de åtta inläggen och att hon ska dömas för dem alla. Hon skriver att inläggen är postade i en Facebookgrupp med 20 000 följare och att inläggen har delats och kommenterats av många.

– Vi har yttrandefrihet i Sverige, men det här går klart över gränsen för vad som är tillåtet i vårt samhälle. Det är välplanerade inlägg som inte är skrivna i en hast och enligt min uppfattning ligger det inte på bötesnivå, utan är uppe på fängelsenivå.

”Uppviglande nivå”

Lisa Hedberg menar att Jönköpingskvinnans inlägg har haft en uppviglande effekt, att hon har försökt mana till kamp och att hon har fått flera svar med aggressiva kommentarer. Hon påpekar också att kvinnan har återfallit i brott.

Jönköpingskvinnans advokat Bertil Tengberg menar att det inte är styrkt bortom rimligt tvivel att det är den åtalade kvinnan som har skrivit inläggen.

Kvinnan hade en inneboende vid tiden för när inläggen skrevs och Bertil Tengberg menar att det mycket väl kan vara den inneboende som gjorde inläggen. Han nämner att kvinnans dator stod på och att hon alltid var inloggad på Facebook. Han anser också att det är möjligt att någon annan har skrivit inläggen genom dataintrång på hennes konto.

”Inom ramen för yttrandefrihet”

Bertil Tengberg säger att inläggen i målet handlar om åsikter gällande Islam, att de faller inom ramen för yttrandefrihet och inte är hets mot folkgrupp. Han frågar sig också vad svartmögel är.

– Jag har aldrig stött på det uttrycket eller hört att det skulle anspela på en persons härkomst eller hudfärg. Tingsrätten kan inte spekulera vad svartmögel står för, säger han.

Bertil Tengberg ifrågasätter även om inlägget om att infånga och deportera illegala papperslösa överhuvudtaget är hets mot folkgrupp.

– Det handlar om människor som enligt svensk lag inte har rätt att vistas här och heller inte ska göra det.

Dom i målet kommer den 21 mars.

LÄS MER: Ersättare i fullmäktige: ”Rensa ut svartmöglet”

LÄS MER: Man döms för rasism på Facebook

LÄS MER: Kampen mot falska nyheter börjar likna censur

LÄS MER: Jönköpingsbo åtalas – misstänks för kränkande inlägg

LÄS MER: Martin är nazisten som blev förlåten

LÄS MER: Rasistattack mot vårdpersonal