Förra sommaren var bristen på sjuksköterskor och barnmorskor så stor att Region Jönköpings län ersatte dem som sköt upp sin semester med 10 000 kronor i veckan. Andra kompenserades med tre gånger timlönen för extrapass.

Detta gjorde att semesterschemat till slut gick ihop. Men de ekonomiska kompensationerna kostade regionen 13 miljoner kronor extra och försämrade sjukhusens redan ansträngda ekonomi.

Situationen inför sommaren 2016 ser inte bättre ut. Tvärtom. Hittills har färre sjuksköterskor än någonsin sökt semestervikariaten på sjukhusen.

Behoven ligger på omkring 150 sjuksköterskor. Runt 40 tjänster är tillsatta så här långt. Värst är situationen på Höglandssjukhuset och Värnamo sjukhus.

— Det är ett bekymmersamt läge med en lägre tillgång på personal i år än tidigare, säger Hans Dahlberg, personalchef för kirurgin i regionen.

Bertil Åstrand, personalchef för medicin i regionen, uppger att det jobbas på alla fronter just nu för att locka fler att söka semestervikariaten.

— Vi var på Hälsohögskolan under karriärdagen. Vi skickar sms och mejl till de sjuksköterskor som snart är färdigutbildade och vi lägger mycket tid på Facebook, säger han.

"Yrket är stressigt"

Regionen kommer sannolikt att återigen tvingas be den ordinarie personalen att mot extra ekonomisk ersättning täcka upp under sommaren.

— Vi är inte riktigt där än men vi skissar på någon form av åtgärd i år också, säger Hans Dahlberg.

Zogaj Fatmir vid Vårdförbundet i Jönköpings län ser mycket allvarligt på situationen. Att lösa sommarens personalbrist genom att erbjuda extraersättningar ser han som högst olycklig.

— Yrket är stressigt och krävande. Man behöver sin semester för att vila och återhämta sig. Det här är kontraproduktivt, säger han.

Vad anser du behöver göras för att locka fler sjuksköterskor till regionen?

— Högre lön är en sak men också att personalen får bättre och modernare scheman så att arbete, fritid och familjeliv kan kombineras, säger Zogaj Fatmir.

"Fel signaler"

Han tror att den pågående nedskärningen av tjänster på sjukhusen, 300 årsarbetare ska bort, spelar in att det i år är svårare än någonsin att rekrytera inför sommaren.

— Jag tror att detta har en viss påverkan. Man är kanske oroliga för att det inte går att få förlängt efter vikariatet. Nedskärningen skickar fel signaler, säger Zogaj Fatmir.

En annan anledning till att det är besvärligare i år att rekrytera personal till sommaren är att Socialstyrelsen har ändrat reglerna. Alla måste ha fått sin sjuksköterskelegitimation för att få jobb. Förut har det gått att få dispens i väntan på att den är klar.

Ingångslönen för sjuksköterskor på Länssjukhuset Ryhov ligger på 24 500 kronor. På Höglandsjukhuset och Värnamo sjukhus ligger den på 25 000 kronor. Det är ungefär samma löneläge som förra året.

— Vi ligger på en nivå som står sig okej, säger Hans Dahlberg.