Under söndagskvällen kom larm om översvämning i Huskvarna. Då tydde allt att det berodde på en vattenläcka. Cirka 70 hushåll blev utan vatten.

Klockan åtta på måndagsmorgonen var kommunens personal på plats för att åtgärda den akuta vattenläckan på Västerliden i Huskvarna. Under flera timmar grävde de cirka 2,5 meter i marken för att komma åt den läckande ledningen.

Vid lunchtid beräknade Bengt Eriksson, som är arbetsledare på avdelningen för va-nät och drift, att de skulle vara klara tidigast klockan 13. Först då skulle de boende i området få tillbaka vatten i kranarna.

Annons

— När vi har grävt fram till röret kan vi se om det bara är en spricka eller om det är något större fel på det, säger han.

Kommunens personal var tvungen att gräva upp en stor del av gatan för att komma åt det läckande vattenröret. Det syntes sprickor i asfalten som orsakades av det hårda vattentrycket under söndagskvällen.

— Det blir så hårt tryck att asfalten spricker. Senare måste vi kanske byta asfalt på den delen av gatan, säger han.

Vattentunna på plats

Boende på Västerliden Huskvarna kunde under dagen gå till en vattentunna på Örngatan. I den fanns cirka 800 liter rent dricksvatten som de kunde hämta med hinkar.

— Det brukar vara många som hämtar vatten när vi ställer ut tunnor, säger Bengt Eriksson.

Strax efter klockan 13 fick de drabbade hushållen tillbaka vattnet. Då hade kommunen arbetat cirka fem timmar med att återställa vattenledningen.