Relaterat: Så prioriteras cyklisternas och fotgängarnas säkerhet i Jönköping
Relaterat: Här är risken störst för olyckor i Jönköping – se gata för gata
Relaterat: Här är cyklisternas mardrömsvägar

Alexander Fernebro är en van skejtare. Lördagen den 5 maj, fem i tio på förmiddagen, skejtade han på cykelbanan närmast Korskyrkan på Vätterstranden där han skulle ta en paus. Därför stannade han för att sparka upp och ta tag i sin skateboard. Han har en fot på skateboarden, den andra på gräsmattan vid cykelbanan.

Det är då det smäller till. En kvinna med ett kanske femårigt barn bakpå cykeln kör rakt på honom i riktning mot Rosenlund.

– Jag kände att det krasade och jag hörde hennes panikskrik. Hon och barnet for omkull och cykeln välte mot gräsmattan. Några personer hjälpte henne upp. Jag låg kvar på asfalten och frågade henne ”Hur är det med flickan?”, ”Hur mår ni?” Men kvinnan tittar bara argt på mig, borstar av barnet och kör vidare, berättar Alexander.

Fick ringa ambulans

Han får hjälp av en annan kvinna på Vätterstranden med att ringa efter en ambulans som kommer fem minuter senare.

– Jag hann se när kvinnan satte fast barnet i cykelstolen och cyklade vidare. Hon bara stack medan jag låg där med mina smärtor. Jag ser bara ryggen på henne när hon försvinner, berättar Alexander.

Han kände att han hade fått en ordentlig smäll men förstod inte hur allvarliga skadorna var förrän han kom till Länssjukhuset Ryhov. En allvarlig läkare berättade för honom att han hade fått omfattande skador och Alexander fick tillbringa tio dagar på sjukhuset. De första dagarna var han inte särskilt kontaktbar och kunde inte inte lämna sjukhussängen. Tre frakturer mellan axelbladen, en fraktur på en nackkota och ett brutet revben i bröstryggen. Alexander är tvungen att gå med en nackkrage i minst tre månader och får inte lyfta något som är tyngre än två kilo.

Annons

– Det är inte lätt när jag har en son på tre år. Jag blir sjukskriven i tre månader till att börja med. Så förutom smärtan så ställer det här till det ekonomiskt, säger Alexander.

Alexander blev påkörd av en cyklist när han skulle plocka upp sin skateboard.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Han har studerat och jobbat på timmar och skulle gå upp i arbetstid, hade möjlighet att jobba heltid under sommaren. Sjukpenningen blir därför låg. Hans eget försäkringsbolag täcker bara sjukhuskostnaderna, ambulansvården och ryggskenan. Men han får ingen ersättning för hjälpen från hemtjänsten som kommer och hjälper honom att ta av och på nackkragen när han har duschat eller för hyran av rullstol.

Vill ha kontakt med kvinnan

– Den stora är förlusten är min arbetsinkomst, säger Alexander som nu vill ha kontakt med kvinnan som körde på honom.

– Inte för att sätta henne på plats eller bedriva någon sorts häxjakt mot henne. Jag vill prata med henne och se om jag kan få en större ersättning via hennes försäkringsbolag och så vill jag prata om det som har hänt. En olycka kan ske men man sticker inte bara, säger Alexander.

Det är drygt två veckor efter cykelolyckan. Hur går tankarna idag?

– Jag är jätteorolig för att jag inte ska klara sommaren ekonomiskt. Men försöker tänka att det kunde ha varit värre, jag försöker vara optimistisk.

Är separeringen av gång– och cykelbanorna på Vätterstranden tillräckliga?

– Ja, om folk följde reglerna skulle det vara det men det gör de inte. På andra håll i världen har man separerat gång– och cykelbanorna mycket mer. I Los Angeles har man till exempel lagt mjuk sand emellan och det gör att det är omöjligt att köra ut från cykelbanan utan att köra omkring. Jag är en van skejtare och har sett problem på Vätterstranden och sett hur nära det har varit att smälla.