I dag är det Stockholm som är hemma. Efter fem års studier i Kalmar och en magister i management kände sig Alexandra redo att testa storstan och det var i huvudstaden jobben fanns.

Profilen: Alexandra Strömberg

Ålder: 34 år.

Gör: Ansvarig för Klarnas kundservice i Europa.

Bor: Aspudden, Stockholm.

Familj: D..

Profilen: Alexandra Strömberg

Ålder: 34 år.

Gör: Ansvarig för Klarnas kundservice i Europa.

Bor: Aspudden, Stockholm.

Familj: Dotter Betti 3 år och partner Poria Mehdizadegan.

Intressen: Odling och färgskalor. Japansk tvagning och hudvård.

Läser: ”Originals” av Adam Grant

Lyssnar på: Komedipodden "My dad wrote a porno".

Tittar på: Pippi Långstrump med min dotter.

Favoritmat: Indiskt.

Drömmer om: En keramikstudio och ett politiskt klimat som inkluderar alla.

Första arbetet var som rekryterare. Så småningom hamnade hon på Philips HR-avdelning och när företaget – och Alexandra – skulle hitta någon som ansvarade för kundupplevelser på Nordenmarknaden såg man potentialen i den egna rekryteraren.

— När jag kom i kontakt med kundservice förstod jag att det var min grej, säger Alexandra som i dag arbetar på Klarna.

Företaget tillhandahåller betalningslösningar för e-handelsbranschen, en tjänst där konsumenten på ett enkelt sätt kan handla säkert online, och Alexandra ansvarar sedan ett och ett halvt år tillbaka för Klarnas kundservice i Europa.

Bästa talangerna

— När jag började i företaget för fyra år sedan var vi 648 anställda. I dag är vi närmare 1 500, säger Alexandra.

Själv basar hon för 240 av dem och ser sin avdelning som en viktig kugge i det stora maskineriet. Trots att kundservice ibland ses som lågt rankad och det ofta är där de unga och nyanställda hamnar.

— För mig är det helt knas. Kundservice är framtiden, inte minst i dag när alla produkter är så lika varandra. De som jobbar hos oss pratar med kunder varje dag och svarar på frågor som kräver kunskaper om hela vårt erbjudande. Det är helt enkelt världens bästa talang och kunskapsportal för resten av bolaget.

Att hon tror på kundservice och den egna avdelningen är självklart. Samtidigt säger sig Alexandra inte vara nöjd men däremot väldigt stolt över det arbete hon och de andra i teamet gör och har gjort.

Inget serverat

Drivet har hon med sig sedan barn- och ungdomsåren i Jönköping. Det var ju där som allting började.

Äldst av sex syskon gick Alexandra på Junedal och Per Brahe-gymnasiet och var en riktig fotbollstjej som spelade i Mariebo och var med i föreningens damlag.

— Fotbollen var en plats för lek och gav en otrolig känsla av frihet. Jag tycker att det är fantastiskt att läsa om initiativen att skapa förutsättningar för spontantfotboll i Jönköping och hoppas att kommunen vill investera i detta. Att kunna gå till en gräsplan tillsammans med kompisarna och sparka boll kan vara det enda frirum som finns för barn och tonåringar.

17 år bestämde hon sig för att flytta hemifrån och arbetade parallellt med skolan på hamburgerrestaurang och hotell.

Annons

— När jag tog studenten öppnade Max vid Ica. Jag var med under den resan och blev restaurangchefsassistent. Trots att jag var ganska ung trodde de på mig.

Där och då upptäckte Alexandra att hon både kunde och ville mer.

— Jag har inte fått något serverat men jag har varit driftig, säger hon och betonar hur viktigt det var att det fanns vuxna som trodde på henne.

Topp 30

Drivet har dessutom gjort att hon tidigare i vår var en av de unga kvinnor som nominerades till Framtidens kvinnliga ledare och hamnade på topp 30-listan.

Det var Ledarna som för elfte året rankade landets 75 främsta unga kvinnor som nått chefspositioner och som gör skillnad och visar på värdet av ett bra ledarskap.

Med Framtidens kvinnliga ledare vill man vända upp och ned på föreställningen om ledarskapet som en manlig arena och lyfta fram goda exempel och inspiratörer – som inte bara är goda förebilder för andra unga kvinnor, utan för alla som sitter på en ledande position.

— Att hamna på den listan är fantastiskt, säger Alexandra.

Själv försöker hon sprida sina tankar genom att föreläsa. Jönköping Energi var först ut tidigare i maj och fler föreläsningar (#framtidenskundservice) är att vänta.

— Mitt mål är att göra kundservice till en avdelning som alla vill hänga med.

Viktig insikt

Även om Jönköping finns i hennes hjärta och det någon gång framöver kan bli en tillbakaflytt (”kundservice finns ju överallt och det har hänt otroligt mycket som får mig att vilja flytta hem ibland”) är det i dag Stockholm som är hemma. Där bor Alexandra med sin man som pluggar till läkare och deras treåriga dotter.

— Jag jobbar mycket men inte mer än andra, konstaterar Alexandra.

Kanske fick hon, som alltid varit på språng, en insikt när dottern var riktigt liten och Alexandra drabbades av en förlossningsdepression.

— Med fem syskon och dessutom äldst visste jag precis vad som väntade men var ändå inte känslomässigt förberedd, säger hon och berättar att det tog tid att förstå att det inte går att gå på full fart hela tiden.

”Jönköpingsskyddsnät”

I dag har Alexandra dottern som påminner henne varje dag och hon har lärt sig att teamet inte behöver henne hela tiden.

— För mig handlar det om flexibilitet och jag tror att det krävs ännu mer i framtiden. Det måste finnas an möjlighet att vara förälder, partner, vän och samtidigt vilja göra någonting bra och spännande på jobbet utan att bli utbränd eller sönderstressad. Men det kräver flexibilitet och arbetsgivare som förstår att just det kommer att attrahera framtidens ledare och talanger.

— I dag mår jag bra men det här är viktiga saker att prata om och tyvärr något som fortfarande är tabu.

En egen lösning kan vara det ”Jönköpingsskyddsnät” Alexandra och kompisen Charlotte Sundåker byggt upp i huvudstaden. Redan som unga bestämde de sig för att bo ihop i ett familjekollektiv.

— I dag bor vi i varsitt radhus på samma gata och hjälps åt med förskolehämtningar och mat. För mig som alltid försökt att frigöra mig och tidigare slitet som ett djur för att klara mig själv känns det faktiskt riktigt gott. Allt blir så mycket härligare och enklare när vi människor gör saker tillsammans.

LÄS MER: Hon är en av Sveriges högst rankade chefer