Det är elfte året som chefsorganisationen Ledarna utser Sveriges 75 främsta unga kvinnor i chefsposition. Onsdag 10 maj kommer en av dem att utnämnas till ”Framtidens kvinnliga ledare 2017” under en stor galakväll i Stockholm.

Fakta: Alexandras förebilder inom ledarskap

På frågan om Alexandra Strömberg har någon chefsförebild så lyfter hon fram Eva Ekedahl och ..

Fakta: Alexandras förebilder inom ledarskap

På frågan om Alexandra Strömberg har någon chefsförebild så lyfter hon fram Eva Ekedahl och Jeanna Rutherhill som tillsammans driver nätverket ”Women for Leaders”, där bland annat Karriärpodden ingår.

Alexandra Strömberg: ”Jag tycker de är så coola, de har lämnat allt bakom sig, anställningar på Google och sånt, för att starta ett nätverk och hjälpa bolag med att få in fler kvinnliga ledare. De är inspirerande med modiga människor. Då vågar jag också vara modig.”

Alexandra Strömberg, kundtjänstchef på fintechbolaget Klarna där hon leder serviceteamen i Europa, är en av de nominerade. Hon är född och uppvuxen i Jönköping, numera boende i Stockholm.

LÄS MER: Therése är en av Norges bästa unga chefer

- Den här nomineringen innebär jättemycket för mig. Det är en bekräftelse för mig personligen och på att det vi håller på med nu är rätt sak att göra, att jag och mitt team har rätt riktning och fokus, säger hon.

Annons

Yrkeslivet inledde Alexandra Strömberg på Max hamburgerkedja i Jönköping direkt efter studenten - idag, vid 35 års ålder, är hon chef för 240 personer och har en lång utbildning och flera tjänster bakom sig, inom bland annat HR och rekrytering.

Ledarrollen är något hon trivs mycket bra med och hon säger att hon tagit till sig av de olika ledarstilar hon mött genom åren. Hon berättar bland annat om chefen på Max som såg henne, lyfte henne och fick henne att tro på sig själv. Det är chefsegenskaper som hon har tagit med sig i sitt eget ledarskap.

LÄS MER: Eva Skogeryd är årets unga ledande kvinna

- Nu har jag själv chansen att skapa en sådan kultur. Det är väldigt motiverade att se andra växa, då växer jag med, säger hon.

Fakta: Framtidens kvinnliga ledare fem senaste åren

2016: Anna Brynås, vd och koncernchef Swedish Biogas International

2015: Lina Jorheden, landschef,..

Fakta: Framtidens kvinnliga ledare fem senaste åren

2016: Anna Brynås, vd och koncernchef Swedish Biogas International

2015: Lina Jorheden, landschef, Östafrika, Atlas Copco

2014: Eliza Kücükaslan, landschef i Ghana för Milvik (Bima)

2013: Susanne Holmström, chef för kundservice på Tele2

2012: Charlotta Lundberg, direktör för kundrelationer på mobiloperatören 3

Källa: Ledarna.se

Vilken är den största utmaningen med att vara chef?

- Det är att många är i början av sina karriärer och inte känner sig själva än och hur de fungerar i verksamheten. Att alla är olika.

Hon fortsätter:

- Och att förändringen är konstant. Hur vi förhåller oss till förändring och att få med sig alla andra... det är en utmaning - men också väldigt roligt, för då kan vi skapa förändringen tillsammans.

LÄS MER: Årets unga ledande kvinna i Jönköpings län - här är de nominerade

Fakta: Kriterier ”Framtidens kvinnliga ledare 2017”

Kvinnorna som rankas ska vara mellan 20 och 35 år och arbeta som chef eller ledare och det är de..

Fakta: Kriterier ”Framtidens kvinnliga ledare 2017”

Kvinnorna som rankas ska vara mellan 20 och 35 år och arbeta som chef eller ledare och det är deras prestation under 2016 som bedöms efter följande kriterier:

”- Kompetens: Uppvisar ett transparent och inkluderande ledarskap som främjar resultat genom utveckling av medarbetares potential. Hanterat betydande ledarskapsutmaningar på ett framgångsrikt sätt.

- Resultat: Har ansvar och makt att utveckla och leda en verksamhet eller driver en angelägen samhällsförändring. Till exempel är chef över ett visst antal anställda, har ekonomiskt ansvar, verksamhetsansvar eller har uppvisat framstående resultat. Här bedöms också uppdragets komplexitet och graden av nytänkande.

- Potential: Leder framtidsinriktat utifrån en vision om hållbar utveckling.”

Källa: Ledarna.se