Stockholmskillen Gabriel Bremler är 26 år och har byggt arkitektmodeller i lego i snart fem år. Sedan han startade sitt företag Bremlerbricks har han haft fullt upp. Han får beställningar från olika företag som vill ha en modell att visa upp för sina kunder.

— I lego finns en inbyggd entusiasm. Alla har en relation till lego och det gör att modellerna får ett mervärde. Det är en bra nisch att kunna erbjuda arkitektmodeller i lego.

Det hela började när han såg en traditionell modell av Stockholms stad.

Annons

— Jag har byggt med lego hela mitt liv. Jag tänkte att det skulle vara roligt att göra modeller i lego och fick snabbt ett kundunderlag för min verksamhet.

Max Gustavsson och Alma Pettersson Ros, sex år båda två, är på besök i bibliotekets legoverkstad.

— Här finns säkert 20 triljoner bitar, säger Max Gustavsson och visar upp ett egenbyggt jetplan.

I bibliotekets källare finns ett hav av lego. Förutom att bygga sitt eget vinterland kan barnen också tävla i vem som bygger högsta tornet i lego.

Vad krävs för att bli ett proffs på att bygga med lego?

— Du måste ett helhetstänk och samtidigt ha ett sinne för detaljer. Precis som en författare måste kunna många ord, måste en legobyggare veta vilka bitar som finns, säger Gabriel Bremler, som på uppdrag av Jönköping Energi har byggt modeller av många av stadens landmärken.