Just nu sitter politikerna i kommunledningen i budgetberedning. De planerar verksamheten i Jönköpings kommun för åren 2018, 2019 och 2020. Och Peter Jutterström säger att det ekonomiska läget ser allt annat än ljust ut.

— Även om vi får högre skatteintäkter så blir inte ekonomin bättre. Läget är prekärt. Vi behöver bygga bostäder, vi måste bygga ett nytt badhus och bara skolans behov går på en miljard kronor under de kommande tre åren, säger Peter Jutterström.

Han känner till tankarna på att bygga en enklare konsthall men säger att det inte finns en chans att satsa på ens en billigare variant.

Annons

— Den nya arenan på Jordbrovallen har en stor utträngningseffekt. Vi har inte det kapitalet. Vi måste svälja den här elefanten och bygga en arena för ett fotbollslag som spelar 14 hemmamatcher. Bara för att Svenska fotbollförbundet ställer stora krav, säger Peter Jutterström.

Går det att ändra beslutet om arenan?

— Vi får se. Det är ett beslut som är taget i kommunfullmäktige och det kommer vi inte undan. Enda möjligheten att ta ett nytt beslut är om kostnaderna för arenan drar iväg. Men kostnadsskillnaderna måste vara stora för att arena–beslutet ska tas om i kommunfullmäktige, säger Peter Jutterström.

Finns det något som pekar på att kostnaderna drar iväg?

— Vi tror att en del av de miljöutredningar som länsstyrelsen kräver gör att prislappen ändras. De utredningarna är ännu inte prissatta, säger Peter Jutterström.

När beslutet togs i januari i år om att bygga den nya fotbollsarenan gick SD med på det beslutet. Skälet var att partiet fått uppgifter om att det fanns en hemlig finansiär som kunde bekosta den nya arenan.

— SD satte stort hopp till de uppgifterna, det är inte säkert att de skulle göra det nu, säger Peter Jutterström (M).

Beslutet om att bygga arenan togs i januari år och det klubbades igenom av det rödgröna blocket med hjälp av SD som ändrade sig under sammanträdet.

TV: Här vände arenafrågan

LÄS MER: Annat får stå tillbaka

LÄS MER: "Det är nästan så man skäms"