Det blev stor dramatik i slutskedet av det över tolv timmar långa budgetsammanträdet med regionfullmäktige.

SD spelade ut sin särställning genom att kräva att få genhör för ett enda förslag i sin budget, nämligen att regionen ser över dokumentationen inom vården i syfte att den ska minska.

Annons

— Om vi inte får gehör för det av något block kommer vi att lägga ner våra röster i budgetfrågan. Får vi gehör för det så röstar vi på det blockets budget, sa Samuel Godrén som tyckte det var märkligt att ingen vill göra upp och därmed säkra att deras budget går igenom.

I omröstningen om vilken budget som skulle gälla 2018 ställdes Alliansens mot S och MP:s och då nio av ledamöterna, SD och de båda vildarna Per Svenhall och Morgan Malmborg, lade ner sina röster.

Så hur blir det nu?

Alliansen ville efter förlusten inte ge någon kommentar alls men bjöd in till presskonferens i morgon, torsdag. Från oppositionen hördes glada röster och Carina Ödebrink (S) sa att hon är glad att få kunna driva rödgrön politik.

— Jag förutsätter att ledningen ställer sina platser till förfogande. Vi är beredda att ta över.

Det är en lite urvattnad budget som finns kvar. De säryrkanden som lagts röstades ner av Alliansen och oppositinen får hantera dem. Det gäller bland annat oppositionens förslag om sänkt arbetstid för sjuksköterskor som jobbar natt, sänkta patientavgifter, lägre höjning av biljettpriser och seniorkort.

— Vi återkommer till hur det här ska hanteras, sa Carina Ödebrink.