UNDER ONSDAGENS fullmäktigemöte blev det klart att de rödgrönas (S och MP) budget för 2018 var den som röstades igenom.

För Alliansen är det här det största bakslaget efter flera tuffa månader.

Alliansens svacka började redan för några månader sedan med beslutet om gratis broddar till länets ålderspensionärer, efter en motion från vänsterpartisten Mikael Ekvall.

Trots att det inte finns något bevis på att broddar förhindrar så många fallolyckor (de flesta fallolyckor sker till och med inomhus) gick motionen igenom under ett regionfullmäktigemöte i Sävsjö i somras, till Alliansens förtret.

I "BRODDFRÅGAN" hade Alliansen all anledning att vara skeptisk mot broddarnas så kallade positiva hälso- och kostnadsvinster.

Men med debatten om barnsjukvården har Alliansen inte varit lika klarsynt.

Där begick Alliansen ett misstag när den föreslog att alla barn som blir inneliggande på sjukhus ska vårdas i barnkliniken på Ryhov i Jönköping.

Man underskattade vilka protester ett sådant förslag skulle ge. Centralisering är inte ett populärt ord i östra och södra delen av länet när det kommer till sjukhusen.

I Eksjö och Värnamo är många rädda att akutsjukhusen ska utarmas på personal och att sjukhusen i längden riskerar att lägga ner.

Frågan om barnkliniken splittrade i slutändan även Alliansen då enskilda ledamöter från C och KD inte heller tyckte att det var någon bra idé.

Annons

MEN DET VAR alltså under onsdagskvällens budgetsammanträde i regionfullmäktige, efter flera timmars diskussion, som situationen officiellt blev krisartad för Alliansen.

Med hjälp av Sverigedemokraterna, som lade ner sina röster, fick de rödgröna igenom sin budget. Vildarna Per Svenhall och Morgan Malmborg lade också ner sina röster.

Anledningen till att SD lade ner sina röster var för att varken Alliansen eller de rödgröna ville rösta på något av deras budgetförslag och med nedlagda röster från SD:s sida fick det rödgröna budgetalternativet flest röster.

Vem som bär "skulden" för det parlamentariska kaoset nu beror på vem man frågar. Vissa anser att det var fult av SD att hota med att lägga ner sina röster bara för att ingen ville stödja deras förslag.

Andra menar att Alliansen borde ha gått med på SD:s förslag om de verkligen värnar om sin position som styrande i regionen. Vet man att man regerar med stöd av SD får man kompromissa ibland.

Oavsett vad har SD gjort det mer komplicerat för Alliansen att få igenom sin vilja.

NU HAR DET socialdemokratiska regionrådet Carina Ödebrink sagt att de styrande i Alliansen borde ställa sina platser till förfogande.

Alliansen har dock valt att inte avgå och under torsdagens mycket korta presskonferens förklarade regionstyrelsens ordförande Malin Wengholm (M) att de behöver några dagar på sig för att kolla om den budget som har röstats igenom uppfyller lagkraven.

Det optimala är självklart oftast att de som har lagt fram den budget som vinner omröstningen styr regionen (eller kommunen, eller regeringen), men det betyder inte att det inte går att styra med ett annat partis eller en annan koalitions budget.

Annars kan Ödebrink fråga sin partikollega, statsminister Stefan Löfven, som styrde med Alliansens budget under 2015.