17-27 augusti fylls Jönköping med aktiviteter. Bland annat är det idrottsliga aktiviteter som Jönköpings Marathon och SM i Rodd, men det är även kulturyttringar som Cirkus Cirkörs premiär av "Aquanauts", Österängens rullande konsthall, konserter i olika genrer och konstbastu. Programansvarig för kulturdelen är Hellen Smitterberg som har jobbat intensivt för att sy samman det som händer.

Fakta: H20 Jönköping

H20 Jönköping är en stadsfestival med fokus på vatten som arrangeras av en mängd samarbetspar..

Fakta: H20 Jönköping

H20 Jönköping är en stadsfestival med fokus på vatten som arrangeras av en mängd samarbetspartner. Huvudarrangörer är Jönköpings kommun, Jönköping City och Destination Jönköping.

Under H20 Jönköping arrangeras Jönköpings Marathon, SM i rodd och Allsvenskan i Segling.

Det blir även Södra Vätterbygdens konstrunda, konserter med exempelvis Kumba & Stella Faith, Teatern "Berättelser på arabiska", Nattvisning av filmen "Dirty Dancing" i Rådhusparken, diverse familjeaktiviteter samt mycket mer.

För ett utförligare program går det att gå in på jkpg.com.

— Jag tycker att det är fint att det fria kulturlivet och institutionerna finns med. Det tror jag är viktigt. Att Smot (Smålands Musik och Teater) kommer ut och visar sig utanför huset på det här sättet, jag ser det som att det blir en stark plattform som man kan flyga vidare från, säger Hellen Smitterberg

— Det finns så mycket som man skulle vilja att alla ska kunna få ta del av, inte bara ibland och vissa människor. Det är det som är så fint med en stor fest där man tar sig ut och försöker vara på gator och torg. Det tillgängliggör, fortsätter Hellen.

Ett av de stora dragplåstren på årets festival är utan tvekan Cirkus Cirkör som har världspremiär på "Aquanauts" som de gör med Stockholm Konstsim Herr och SK Neptun. Dessutom medverkar lokala konstsimmare och båtklubbar.

Annons

— Cirkus Cirkör har jag jobbat med förut och de har gjort en tryout på den här showen på Forsgrénska badet, men det är en annan sak. Nu satsar de fullt ös på att skräddarsy den till Munksjön.

Men där andra stadsfester har valt att ta in etablerade popartister för att dra folk till sina evenemang har H2O Jönköping valt att gå en annan väg.

— Det finns inte den apparaten runt det här riktigt än. Cirkus Cirkör är ju ett väldigt stort namn i cirkusvärlden, jag tror att det är viktigt att tänka att det första uppdraget var att matcha de stora idrottsevenemangen. Då ville vi från kultursidan ta något som är stort för många och där är ju cirkus fantastiskt, säger Hellen och fortsätter:

— Sedan kan jag tycka att det hade varit jättekul med lite större artistnamn, men jag tror att det ligger i framtiden. Att man kan skapa en grund där många konstformer får plats.

Just mångfalden och samarbetet mellan olika aktörer och konstformer ser Hellen som en viktig del i H20 Jönköping och vad framtiden kan innebära.

— Jag tycker att visionen är superviktig. Vad vill vi med det här? Vad landar vi i efter det här?

Vad är visionen då?

— Att använda Jönköping stad och det offentliga rummet för att se vad man kan göra med det. Att använda vattnet som grund är en stor del i det hela. Det är symboliskt för Jönköping, att komma in i Jönköping är att komma in i ett vattenlandskap. Antingen om du är inomhus eller utomhus så känner du av det.