Det börjar närma sig igen. Huskvarna Folkets Park fylls av hårdrock och tatueringar igen som brukligt den sista helgen i september. Det är femte året som Rock & Art Weekend arrangeras och saker och ting har börjat sätta sig rejält. Att det skulle etablera sig så fort hade inte initiativtagaren Kristian Möllerström kunnat förutspå.

— Nej inte riktig faktiskt, det är över förväntan faktiskt. Sedan att det är så många - hälften av alla - som kommer utifrån och reser ganska långt är riktigt häftigt, säger Kristian Möllerström

I år är den stora nyheten att festivalen är tillbaka i rotundan för konserter istället för att ha dem i teaterladan. Detta för att locka så mycket publik som möjligt på alla spelningar.

— Man vill ju ha baren i samband med banden så att man kan ta en öl och upptäcka band. Annars blir det lätt att folk sitter kvar i rotundan när banden börjar spela i ladan, säger Kristian och fortsätter:

Annons

— Det är lite fler tatuerare också, vi är nästan uppe i 70 stycken i år. Sedan har vi barberare som kommer att stå här. Vi har en dj i rotundan i år som kommer att spela mellan banden och så blir det en viss skivförsäljning där också. Allting har ännu mer en röd tråd gentemot tidigare år.

Kristian Möllerström är märkbart nöjd med banden som kommer till Rock & Art i år. Förutom de banden som Kristian själv bara kände sig tvungen att boka efter att ha sett dem är det en del återkommande artister.

— Det är väl lite av ett best of-år. Nifelheim och Portrait är tillbaka till exempel, de spelade ju här 2014. De två tillsammans med Bullet och Blayse är väl våra mest efterfrågade band.

Att Blaze Bayley är en av de mest önskade artisterna är ju intressant i och med att han är här varje år.

— Jo, men han gör ju nya spelningar varje gång. I år ska han köra mer akustiskt och gör fem spelningar totalt. Han kör i rotundan på lördagskvällen men under själva mässan göra han spelningar både i puben och på mässan. Folk förväntar sig att vi bokar honom och han är ju vår husartist, man måste ju ha en sådan.

Men vad händer i framtiden för festivalen? Någonting finns i planeringsstadiet, men de vill inte riktigt avslöja något än. Såväl Kristian Möllerström som hans nya medarbetare - Thimmiy Meuller och Björgvin Fridsteinsson från Klubb Dissonans - börjar först prata entusiastiskt för att sedan tystna innan de klarlägger lite.

— Det här är femte året och vi försöker ändra lite. Nu tar jag in de här killarna och så tänker vi göra något väldigt annorlunda till nästa år. Vi ska utveckla, kanske större band, eller fokusera mer på andra delar, säger Kristian.

— Vi ska titta på ett annorlunda sätt. Tanken är väl att föra in delar av det som vi har med Klubb Dissonans till Rock & Art i framtiden, säger Björgvin hemlighetsfullt.