Det var under "Spelman på taket" som det började. Anders Ekborg spelade huvudrollen och Björn Dobbelaere dirigerade orkestern. Unde tiden på musikalen märkte de att de hittade ett fint samarbete och började diskutera hur de kunde fortsätta göra något tillsammans.

— Det var väldigt kul att träffa någon som har samma tänk. Vi började spåna på projekt. Då kollade vi på vad vi hade gjort tidigare och vad vi ville göra. Då var det han som drog fram och sa "det finns väl ingen som kan sjunga så många olika genrer som du". Och så blev det. Jag har ju sjungit hårdrock, lite opera och storband. Så det ska täcka in allt, berättar Anders Ekborg som är på tillfälligt besök i Jönköping.

Slutresultatet blev "Klassiker" där Anders Ekborg och gästartister tillsammans med Jönköpings Sinfonietta ska ge en konsert med klassiska låtar i olika genrer.

— Det känns jättebra och ska bli jättekul. Det är ett roligt projekt. Många tänker att jag ska göra en musikalkonsert, men det blir en helt unik konsert i och med att vi gör så många olika genrer, säger Anders.

Hur har urvalet gått till?

— Den har inte varit så lätt, vi har haft en gemensam spotifylista och bara dragit in låtar. Då blev det upp till 50 låtar, så det var lite svårt. Efter det fick man dra ner det och sedan ska det vara någorlunda lika i genrerna också. Det kanske är några fler musikallåtar ändå, men inte mer än fyra tror jag. Det är ju ändå många som förknippar mig med det, säger Anders och fortsätter:

Annons

— Urvalsprocessen har varit sådan att vi har fått ge och ta. Det är inte bara mina favoriter utan även från Björn. Där är det några låtar som är lite "jaha, hur ska jag fixa den?". Så man vet inte riktigt. Det är ett par operaarier med till exempel.

Att det blev just Spira och Jönköping Sinfonietta beror mycket på "Spelman på taket". Både Björn och Anders tyckte att det var så roligt att jobba med dem då och när konserten skulle göras tog Björn kontakt med orkestern.

— Det har börjat förändra sig lite, men det har varit rätt rigida regler för orkestrar. Jag har ju jobbat med stora orkestrar i Malmö och Göteborg, men där är det ofta lite motstånd mot andra genrer och lite så där. Men här i Jönköping kändes det väldigt fräscht och de tyckte att det var väldigt kul med "Spelman på taket".

Låtarna är satta, det är som Anders tidigare berättat klassiker. Bland dem låtar som "Anthem", "You raise me up" och "Moon river".

— Jag har precis varit i London och träffat Björn. Vi har spikat låtlistan och lyssnat igenom alla arrangemang. Han har skrivit alla arrangemang på en dator, så där kan man lyssna att det känns rätt. Det är väldigt spännande.

Konserten ska spelas in på skiva och kommer även att spelas in för tv. Om konserten kommer att sändas och i så fall var är inte klart än, de kommer att spela in och se vilka det är som nappar på det.

I höst, i samband med att skivan är tänkt att släppas, kommer de ge sig ut och spela på lite andra ställen. Sedan är tanken att Anders Ekborg ska ge sig ut på en större turné våren 2018. Men först väntar konserten på Spira 22 april.

Läs mer: Spelman på taket i startgroparna

Pop