LÄS MER: Praata du vässt i stan?

JP har haft en tävling på sin Facebooksida där bästa, eller värsta, Jönköpingsdialekten har utsetts. Anders Roos nominerades av flera läsare och han tog också hem segern i kamp med Peter Östhed. Vinsten blev en "massipantåta" som delades ut i "Kåken" (Idrottshuset, och riktigt klassisk idrottsmark). Tanken var först Stadsparksvallen men det satte ett tidigt vårregn stopp för.

Fakta: Anders Roos

Ålder: Fyllde 60 år förra veckan.

Familj: Frun Susanne (fotbollsledare i Habo), dottern ..

Fakta: Anders Roos

Ålder: Fyllde 60 år förra veckan.

Familj: Frun Susanne (fotbollsledare i Habo), dottern Amanda (spelar fotboll i Mariebo) och sonen Alexander (även han är en stor supporter till Jönköpings Södra).

Bor: Habo.

Yrke: Säljare.

Intressen: Idrott. (Främst Jönköpings Södra).

Om att vinna JP:s tävling: "Fantastiskt roligt."

Anders Roos är en profil i Jönköping, inte minst för sitt sätt att uttrycka sig och det stora och passionerade intresset för Jönköpings Södra.

– Fantastiskt roligt att få vinna något på ålderns höst. Jag har varit sportnörd hela livet och då har det inte kommit så jättemånga framgångar, säger Anders Roos och skrattar.

– Jag är uppfödd på Torpa, och har bott där mesta delen av livet. Men om det är Torpadialekt som är den riktiga Jönköpingsdialekten, det vågar jag inte säga. Tordarna nere på Öster pratar lite annorlunda, och även de i Huskvarna. Min fru är från Huskvarna men det vågar jag knappt nämna. Men hon är Södrait, så något har jag lyckats lära henne.

LÄS MER: Vem vinner massipantååtan?

Anders Roos är grön i själ och hjärta och han följer sedan många år Jönköpings Södras öden och äventyr. Roos var dock inte helt oäven som fotbollsspelare, det blev bland annat två matcher i Jönköpings Södras A–lag.

– Jag var en av G–mans grabbar. Uppe på Odensberg var det fotboll och här nere i Idrottshuset spelade vi handboll. Jag var med två träningsmatcher med Södras A–lag. Efter den första matchen blev jag omnämnd i tidningen men andra matchen gick inte lika bra. Min andra match blev också den sista. Vi mötte IFK Falköping uppe på Ryhovs IP. Efter 30 sekunder fick jag en bakåtpass som jag skarvade in i eget mål. Och när jag blev utbytt i halvtid hade jag gjort en av mina sämsta halvlekar...

LÄS MER: Mysteriet med ”fössta tossdan” tätnar

Fakta: JP:s tävling

Jönköpings–Posten har haft en tävling på sin Facebooksida om vem som har bästa Jönköp..

Fakta: JP:s tävling

Jönköpings–Posten har haft en tävling på sin Facebooksida om vem som har bästa Jönköpingsdialekten. Detta lagom till Smålands inofficiella nationaldag, "Fössta tossdan i mass." Anders Roos vann före Peter Östhed.

En av de som nominerade vinner också en tårta; nämligen Hanna Nordehammar. Stort grattis!

Annons

Även som handbollsspelare blev det självmål inför storpublik i Idrottshuset.

– Jag satsade aldrig så hårt på fotbollen. Jag var mest ledare i handboll. Jag minns när jag spelade handboll i Sjöbo och vi mötte Tord/Södra. Jag satt i styrelsen för Tord/Södra och spelade i Sjöbo. 700 på läktaren, matchen var uppskriven i pressen, och seriefinal mellan två obesegrade lag. Det blev helt knäpptyst i hallen efter mitt självmål, men sedan började alla garva.

LÄS MER: Smålands nationaldag får eget öl

Roos har fått fira mycket den senaste tiden, då han fyllde 60 år förra veckan

– Jag tänkte att nu får jag åka och köpa käpp och långrock. Det var så förr när jag växte upp, men jag tycker inte det är någon större skillnad att fylla 60.

Hur mycket fotbollssnack blir det egentligen på en dag?

– Halva arbetstiden minst. Det blir otroligt mycket. Mitt jobb som säljare kan jag sköta lite med vänster hand och sedan blir det idrottssnack resten av tiden, mest fotboll.

Hur går det för J–Södra den här säsongen, klubbens andra raka år i allsvenskan?

– Jag är helt övertygad om att Södra klarar sig kvar. Det är vissa lag som inte har några pengar och nykomlingen AFC United är en räddningsplanka.

Vem ska du dela tårtan med, eller äter du upp hela själv?

– Den ger jag till Hallbys kansli. Jag brukar åka dit och fika, och det är många kämpar där nere, säger Anders Roos, som enligt JP:s läsare har den skönaste Jönköpingsdialekten.

LÄS MER: TV: Gojja? Musch? Kan du ditt Jönköping?