När Erik Lindfeldt, sekreterare i Smålands Akademi, under tisdagen presenterade årets priser var det många kända namn som skulle prisas. Ett av dem var dessutom lokalt.

Den förre kulturchefen på Hall Media och nuvarande skribenten på Jönköpings-Postens kultursida fick Wallquistpriset på 25 000 kronor med motiveringen: "För att med imponerande kunskap och stort engagemang lyft fram hur nazismen inte bara fysiskt utrotade Europas judar, utan också brutalt plundrade en hel kulturtradition.

– Det känns jätteroligt, inget som jag hade förväntat mig alls. Det är särskilt roligt att bli prisad av Smålands Akademi också roligt i och med att det är i ett väldigt fint sällskap som jag prisas. Det är otroligt roligt att få uppskattning för sitt arbete, säger Anders Rydell över telefon medan han förbereder sig inför flyget över Atlanten.

Hur ska du fira det här?

– Jag ska till New York på jobb, så jag får ta en drink på någon skyskrapa helt enkelt.

Det är andra priset som den Bankerydsbördige författaren får i år. Sedan tidigare har han även fått Stiftelsen Bengt Jansons Minnesfonds pris. Dessutom har han fått Natur & Kulturs arbetsstipendium och Värmdö kommuns arbetsstipendium för konstnärlig verksamhet.

– Det känns som att det har varit mitt turår i år.

Wallquistpriset har tidigare gått till namn som Björn Ulvaeus, Ola Salo, Karin Malmsten och Magnus Hagevi.

Annons

Emilpriset som ges ut med stöd av Astrid Lindgren AB gick i år till serietecknaren och illustratören Jan Lööf. Priset låg på 30 000 kronor. Linnépriset som i år låg på 30 000 kronor gick till författaren Kerstin Ekman. Det priset ges ut i samarbete med Södra. Dag Hammarskjöld-priset på 25 000 kronor gick i år till svenskitalienaren Staffan de Mistura som tidigare har varit FN:s sändebud i Syrien.

Nytt för i år var det nyinstiftade priset Jon Engström-priset som ges ut tillsammans med tidningen Barometern. Priset som låg på 50 000 kronor gick till Kalmarbördiga journalisten och författaren Ulrika Knutson.

Samtidigt stod det även klart att den fjärde stolen i Smålands Akademi var fylld. Om lite mer än en vecka kommer slottschefen på Kalmar slott, Mimmi Mannheimer, att installeras. Därmed är Smålands Akademi numera fulltaligt.

Priserna delas ut på Kalmar slott 10 november.

Samtliga nomineringar

Emilpriset till Jan Lööf på 30 000 kronor: ”Med sin omisskännliga stil, underfundiga hu..

Samtliga nomineringar

Emilpriset till Jan Lööf på 30 000 kronor: ”Med sin omisskännliga stil, underfundiga humor och konstnärliga integritet har Lööf skrivit in sig i den svenska barnbokshistorien, och själv blivit kultförklarad”. Delas ut med stöd av Astrid Lindgren AB.

Jon Engström-priset till Ulrika Knutson på 50 000 kronor: ”Pristagaren utmärker sig i Jon Engströms anda som en frispråkig och engagerad röst i den svenska kultur- och samhällsdebatten. Knutson är en viktig och självständig kommentator som i genomtänkta och elegant formulerade artiklar och krönikor förmår ge kunskapsrika och annorlunda perspektiv på aktuella frågor och samtalsämnen”. Delas ut med stöd av Barometern/Stiftelsen Barometern.

Wallquistpriset till Anders Rydell på 25 000 kronor: ”För att med imponerande kunskap och stort engagemang lyft fram hur nazismen inte bara fysiskt utrotade Europas judar, utan också brutalt plundrade en hel kulturtradition”. Delas ut med stöd av Svenska kyrkan/Växjö stift

Linnépriset till Kerstin Ekman på 30 000 kronor: ”Pristagaren är en av de stora författarna. Inkännande och med djup kunskap gestaltar hon människa och natur. Ekmans bok ”Då allt var levande och lustigt” berättar om prästen och Linnélärjungen Clas Bjerkanders liv och verksamhet. Med fina detaljer ges bilden av hur daglig strävsamhet ser ut för en av 1700-talets naturforskare och hur tidig svensk forskning utvecklas från Linné och framåt”. Priset delas ut i samarbete med SÖDRA

Dag Hammarskjöld-priset till Staffan de Mistura på 25 000 kronor: ”För en obruten tilltro till de personliga mötena och samtalen under några av samtidens svåraste och mest omänskliga konflikter”. Delas ut genom donation från grosshandlanden ekon dr hc Erik Malmsten