Herkulesvägen kan kännas väldigt långt från Hollywood men det är där, på andra våningen i ett kontorshotell, Andreas har flyttat in. Redo att satsa fullt ut på sitt företag och med en helt annan drivkraft än han hade bara för några år sedan.

Profilen: Andreas Ljung

Ålder: 26 år.

Gör: Driver företaget Medialyftet.

Bor: Lämnar i dagarna Vaggeryd fö..

Profilen: Andreas Ljung

Ålder: 26 år.

Gör: Driver företaget Medialyftet.

Bor: Lämnar i dagarna Vaggeryd för Torpa i Jönköping.

Familj: Mamma, pappa och storebror.

Intressen: Förutom företaget musik, träning och föreningsliv.

Lyssnar på: Extremt bred – allt från Cornelis till Sabaton. Men även körmusik.

Läser: Inte så mycket som jag vill.

Tittar på: Serier, matlagnings-tv och Ernst.

Favoritmat: Thaibuffé.

Drömmer om: Sjunga musikal.

— Fast jag skulle nog beskriva mig mer som kreatör än som entreprenör, säger han och välkomnar oss in i det egna kontoret som också fungerar som studio.

13 år gjorde Andreas sina första filmer, inspirerad av den amerikanska tv-serien Jack Ass. När han upptäckte ett dataprogram som gjorde det möjligt att klippa ihop olika sekvenser blev det ännu roligare.

I rutan på ICA

På gymnasiet levde intresset vidare. Han hade ett UF-företag med inriktning på reklamfilm men när Andreas efter studenten letade efter utbildningar för att lära ännu mer hittade han inte rätt.

— Jag kollade olika alternativ men där handlade det mer om berättande. Det var inget för mig. Jag hamnade på fabrik istället.

2012 tog han dock steget och startade, parallellt med fabriksarbetet, eget företag. Jämngamle Vaggerydsbon och entreprenören Ivan Martic behövde material till reklam-tv-apparater i olika butiker och Andreas fick frågan.

Extremt lokalt

— Vaggeryd är kanske inte värsta marknaden när det gäller reklamfilm men jag lyckades få flera kunder. Bland annat tack vare Folkets Hus, som körde lokal annonsering innan filmerna drog igång. Så jag skapade en egen marknad, extremt lokal dessutom.

Ett annat uppdrag blev att filma tävlingen Sveriges starkaste man, som efter två år på High Chaparral i somras arrangerades just i Vaggeryd.

I samma veva, när Andreas som lämnat fabriken för att plugga och nu precis tagit examen, kom han till ett vägskäl. Skulle han börja arbeta med det han utbildat sig till eller satsa fullt ut på företaget?

Det blev företaget och förutom filmproduktionen började han bygga hemsidor, hålla dem under sina vingar och administrera dem.

Premiär i Båstad

Det tredje benet, och det som kanske sticker ut lite, är det som kallas voice over. Något som innebär att Andreas delar med sig av sin röst till tv- och radioreklam men också trailers.

— Jag började spela in prov och skickade i väg dem utan att något hände. Efter en utbildning i Stockholm blev jag säkrare och började bomba olika produktionsbolag och företag. Det blev napp och Antikmässan i Båstad var först ut.

Om Vaggerydsdialekten fortfarande hörs ganska tydligt när vi sitter och pratar på kontoret är den definitivt borta när Andreas ”jobbar”. Skillnaden är enorm och det låter verkligen reklam när han spelar upp ett exempel.

— Just den här gjorde jag hemma i Vaggeryd. I en provisorisk studio som jag riggat upp mellan en bit skumgummimadrass och ett antal skjortor. En annan gång skulle jag nästan bara skratta. Det kändes något konstigt att stå i studion, helt ensam och skratta högt för mig själv. Men det är otroligt roligt, säger Andreas och låter åter som den smålänning han är.

Lever i nuet

Visserligen går också flyttlasset privat till Jönköping om några dagar men Vaggeryd är fortfarande lite hemma. Där hoppar han då och då in som lärarvikarie (inte minst för att det så roligt) och där är Andreas en del av föreningslivet.

Han har varit med i scouterna under många år, är aktiv i rollspelsföreningen och är en – av de yngsta – medlemmarna i ortens manskör.

Hur det blir i framtiden vet han inte. Andreas lever i nuet och har ingen tio- eller tjugoårsplan.

— Men det är företaget jag vill leva på till hundra procent. Som det känns nu behöver jag inte bli större. Kanske däremot att jag vill starta ytterligare ett företag, något helt annat och jobba tillsammans med någon.

Och Hollywood, finns drömmen kvar?

— Kanske. Det vore häftigt att vara röstskådespelare och en del i filmteamet, säger Andreas och tittar ut över Munksjöns vatten.