Riksdagspolitiker som gör besök i ”verkligheten” har två mer eller mindre uttalade syften. Det kanske främsta är att kolla temperaturen; lyssna vad sjukvårdspersonal, industriarbetare, arbetsförmedlare, pensionärer eller – som i det här fallet – en företrädare för ett byggföretag har att säga. Det andra syftet är att nå ut till sina väljare och berätta vad de tycker.

— Jobb skapas inte genom att trycka på knappar i Stockholm. De skapas genom att enskilda som Ulf vågar starta företag och anställa, säger Andreas Carlson.

Vad tyckte då Uffe? Vad är det som rikspolitikerna kan göra för att hans företag ska må bra och utvecklas.

Annons

— ROT-avdraget är ju viktigt för oss mindre byggföretag och vi riskerar en svacka i december och under början av nästa år när det vid årsskiftet sänks från 50 till 30 procent av arbetskostnaden.

Ett tvärt kast

Andreas konstaterar att Socialdemokraterna före valet lovade att inte röra rot-avdraget, men att de har gjort ett tvärt kast.

Sedan kom de fram till att det finns ett behov av att sänka tröskeln in på arbetsmarknaden genom att uppvärdera praktiskt kunnande – så att invandrare och ungdomar får jobb. Samtidigt, påpekade Uffe, måste det bli fördelaktigare att ta emot lärlingar. I dag, menar han, får han i många fall betala för att vara lärare.

— Vi har också pratat om att vi som litet företag i byggbranschen – gentemot fackliga krav – inte har samma förutsättningar som de större. Ett exempel är att de kan ha en hel byggbod med sig, med toalett, dusch och fikarum, medan vi är hänvisade till vad vi får med oss i bilen, berättar Ulf Karlsson.

Viktoria Önneby, kommunens toppolitiker vad gäller barn- och utbildningsfrågor, fick kanske också med sig någonting från besöket: Det visade sig att Uffe inte är med i näringslivsrådet, där hon är engagerad genom jobbet på AME, kommunens arbetsmarknadsenhet.