Det blev en utdragen häktningsförhandling efter att mannens advokat meddelat att han hamnat i en jävsituation och en ny försvarare kontaktades.

Åklagaren Adam Rullman begärde mannen häktad, på sannolika skäl misstänkt för mord. Den avlidne mannen är i 40-årsåldern och har dött någon gång under november månad, enligt åklagaren.

Den misstänkte mannen kördes in i rättssalen på rullstol av en anställd i kriminalvården. Förtvivlade anhöriga satt bland åhörarna och följde den offentliga delen av häktningsförhandlingen innan dörrarna stängdes. I väntan på beslut från tingsrätten berättade de om den misstänkte mannens situation.

— Det har varit mycket rykten och spekulationer och det har getts en ensidig bild av honom i media. Sanningen är den att vi har ropat på hjälp i ett halvår för att han ska få hjälp, säger en nära anhörig.

"Inte kapabel"

De anhöriga ger bilden av att den misstänkte är en man som hamnat i ett allvarligt alkoholmissbruk. I sin situation har mannen blivit utnyttjad av andra missbrukare varav några också har bott hos honom, berättar de anhöriga. När JP var i kontakt med grannar till mannen under måndagen vittnades det om att det varit en hel del festande och personer som vistats på adressen.

Annons

— Han är inte kapabel eller förmögen till att göra något sådant här. Han har blivit sjuk i alkoholism och också fått alkoholrelaterade sjukdomar, säger en anhörig.

Misstanken stärktes

När nyheten om att en person dött i mannens bostad levde de anhöriga i ovisshet och i tron om att det var den misstänkte mannen som hade dött. Den misstänkte mannen var tidigare framgångsrik inom sitt yrkesliv och hans ekonomi beskrivs som god av de anhöriga.

— Alkoholen kan förstöra vilket liv som helst, säger en anhörig.

Åklagaren Adam Rullman berättar för Jönköpings-Posten att misstankarna mot mannen i 60-årsåldern stärktes efter den rättsmedicinska undersökningen.

— Tillsammans med vad som framkom under förhör under gårdagen stärktes misstanken från skäligen misstänkt till sannolika skäl, säger Adam Rullman.

Den avlidne mannen var i ett inledande skede okänd för polis och åklagare. Nu har beskedet kommit om vem det är.

— Vi har fått en bekräftad identitet och jag kan inte gå in på någon närmare information mer än att det är en man i 40-årsåldern.

Ytterligare en man i 50-årsåldern anhölls under tisdagen. Också han är misstänkt för mord.

— Det kommer ske ytterligare förhör med honom.

Läs mer: Grannar i chock