Under 2016 anmäldes totalt 124 våldtäkter i Jönköpings kommun. Det är en drastisk ökning vid jämförelse med 2015 då 79 våldtäkter anmäldes.

Det är en procentuell ökning på 57 procent.

— Det är en väldigt stor ökning och att det är så många människor som drabbas tycker jag är oroväckande, säger Eva Nilsson, gruppchef för brott i relationer.

Under 2014 var siffran nere på 57 anmälda våldtäkter, antalet anmälda våldtäkter har därmed fördubblats över två år.

— Det är jättesvårt att hitta någon enskild förklaring till ökningen. En bidragande orsak kan vara att det finns en ökad benägenhet till att anmäla, men det är svårt att säga innan jag har gått in på siffrorna närmare, fortsätter Eva Nilsson och berättar vad som måste göras för att få ner antalet anmälningar.

— Det är något alla myndigheter i Sverige måste jobba med. Det handlar om att få en ökad samverkan. Samtidigt gäller det att ta hand om brottsoffren.

Annons

Antalet anmälda sexuella ofredanden i Jönköpings kommun har också stigit, från 71 anmälningar under 2015 till hela 108 under förra året. Det är en ökning med 53 procent.

Eva Nilsson tror att det kan ha att göra med den debatten som fördes i samband med flera festivaler under fjolåret där många kvinnor drabbades.

— Det finns en ökad benägenhet till att anmäla och debatterna och uppmärksamheten i media har nog haft effekt till det.

I hela landet ökade antalet anmälningar för sexuellt ofredande med 20 procent.

— Tidigare kanske man tyckte att det inte var så allvarligt, men i och med debatten vi har haft så är man mer benägen att säga, vänta nu, det här var faktiskt inte okej, säger Johanna Olseryd, kriminolog på Brottsförebyggande rådet, Brå, till TT.

Precis som Eva Nilsson tror Johanna Olseryd att förra årets debatt om sexuella ofredanden på festivaler kan ha lett på anmälningarna.

— Relativt sett är det ganska lindriga händelser om man jämför med våldtäkterna, så här tror jag att det handlar mycket om en medvetenhet hos de som utsatt för den här typen av handlingar, att det man utsatts för faktiskt är brottsligt, säger Olseryd.