Inom Södertälje församling och i Strängnäs stift blev det stor förvåning när JP ringde och frågade efter biskopsassistent Lars–Erik Bergqvist som skulle ha anmält klockringningen i Jönköping till domkapitlet i Växjö stift.

– Han har inga uppdrag eller arbeten inom stiftet. Dessutom finns det inget som heter biskopsassistent, säger kyrkoherde Karin Karlberg i Östertälje församling. Hon känner till Lars–Erik Bergqvist och betonar att han inte har någon kyrklig titel. Däremot, säger hon, är han initiativrik.

– Vi är stolta över klockringningen i Jönköping. Det är inget man tar till i första taget men man kommer till ett läge där man måste. Jag har träffat många församlingsmedlemmar som säger att de är stolta över manifestationen i Jönköping, säger Karin Karlberg.

Biskopen i Strängnäs stift heter Hans–Erik Nordin och hans adjunkt heter Anders Burman och är diakon. Man ska vara antingen präst eller diakon för att få vara biskopens adjunkt.

JP ringde Lars–Erik Bergqvist under måndagen. Då hade han ännu inte fått iväg sin anmälan via mejl till domkapitlet i Växjö.

– Telefonen ringer ju hela tiden och jag försöker få iväg min anmälan.

Först efter klockan fyra fick domkapitlet i Växjö hans anmälan.

Varför anmäler du klockringningen?

Annons

– Vänsterextremisterna ska inte tro att kyrkan är på deras sida. Men det är inte huvudskälet. Huvudskälet är att kyrkan inte ska ta några politiska ståndpunkter. Rikets alla klockor ska ringa enbart vid omedelbar fara om ingen annan möjlighet finns. Bara då, säger Lars- Erik Bergqvist.

– Man kan ju inte ringa för att Lillan har fått en tand eller vad som helst, säger Lars–Erik Bergqvist.

När JP frågar varför han uppger sig vara biskopsassistent svarar Lars–Erik Bergqvist att han bara fungerar som det ibland. Han rycker in då och då och hjälper biskopen att ta emot utländska gäster.

Enligt uppgifter som cirkulerade i medier idag skulle han ha använt sig av titeln biskopsassistent, något han kraftigt förnekar.

– Jag har aldrig använt den titeln, säger han.

Miriam Arrebäck, biskopens pressekreterare, dementerar uppgifterna.

– Lars–Erik Bergqvist har ingenting med biskopen att göra. Vill han anmäla klockringningen som privatperson är han naturligtvis fri att göra det. Men han är inte anställd hos oss, säger Miriam Arrebäck.

Charlotte Granrot Frenberg, mediaansvarig i Växjö stift, säger att Växjö domkapitel ska ta ställning till om man ska gå vidare med anmälan eller inte. Nästa sammanträde är den 5 juni.

– Det är ett lokalt beslut som avgörs av kyrkoherden om kyrkklockorna ska ringa. Det rings i kyrkorna också när det inte är gudstjänst. Till exempel vid själaringning och tacksägelse. I samband med klimatmötet år 2009 var det också många kyrkor som ringde för klimatet i en världsomfattande manifestation, säger hon.