Centerpartiets opinionssiffror ligger på stabila 12 procent och det är ett stort kliv uppåt i jämförelse med de knappt åtta procenten partiet fick vid valet 2014.

Klart senare i höst

I början av oktober ska Centerpartiets medlemmar tycka till om vilka de vill se på de olika list..

Klart senare i höst

I början av oktober ska Centerpartiets medlemmar tycka till om vilka de vill se på de olika listorna till regionen, riksdagen och kommunen.

I december kan kandidaterna på riksdagslistan presenteras, sedan kommer kommunlistan och i början av nästa år regionen.

Ann–Marie Nilsson är idag ordförande i kommunstyrelsen och Anders Samuelsson är ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Det här gör att valledaren Anders Samuelsson, och ordförande i nomineringskommittéen för valet till riksdagen, tror att Jönköpings län får två mandat till riksdagen om de bra siffrorna håller i sig. Utsikterna är goda för historiskt har Centerpartiet fått bättre siffror i verkligheten än vad opinionssiffrorna har visat.

— Annie Lööf hamnar säkert som förstanamnet på vår lista. Hon kan mycket väl bli statsråd under nästa mandatperiod och i så fall blir de fyra första namnen på riksdagslistan intressanta, säger Anders Samuelsson som nu väntar på att Ann–Marie Nilsson ska bestämma sig.

Annons

Rent formellt kan en politiker stå på två listor. Ann–Marie Nilsson skulle stå på riksdagslistan och samtidigt toppa kommunlistan.

Vill inte väljarna veta om de röstar på dig i kommunen eller i riksdagen?

— Det lär nog bli synligt hur det blir, det syns på listorna. Vid förra valet stod jag på tredje plats på riksdagslistan och på första på kommunlistan. Nu funderar jag på hur jag ska göra, säger Ann–Marie Nilsson.

Är det ett svårt beslut?

— Ja, det är svårt. Kommunpolitiken är väldigt roligt men också väldigt slitsamt, inte minst när man är ordförande i kommunstyrelsen. Det är långa dagar och långa helger men arbetet ger mycket tillbaka, säger Ann–Marie Nilsson.

I andra änden av vågskålen finns det faktum att hon har hållit på med kommunpolitik sedan 2005 på heltid och hunnit vara ansvarig politiker inom de flesta ansvarsområden. Efter valet 2014 var Ann–Marie Nilsson den lokala politiker som fick flest personkryss.

Har kommunpolitiken blivit mindre rolig under den här mandatperioden?

— Nej. Men har man hållit på så länge som jag kanske man vill vara med och påverka på en nationell nivå. Det kan vara lockande, säger Ann–Marie Nilsson som tillägger att det är ett helt år kvar fram till valet och att opinionssiffrorna kan ändras.

Om Ann–Marie Nilsson skulle ta en plats i riksdagen är det inte otänkbart att Anders Samuelsson ersätter henne i kommunen.

Men som svar på frågan om han kan tänka sig det vill han inte svara på.

LÄS MER: Här är framtidens 99 makthavare

LÄS MER: Korsås får nära en halv miljon extra

LÄS MER: Toppolitiker lämnar Regionuppdrag