Sju äldre personer i Jönköpings län utsattes för stölder och stöldförsök under fredagen.

Polisen: Så skyddar du dig

Så skyddar du dig mot tjuvar och bedragare:

Var kritisk om du blir kontaktad av någon som uppger ..

Polisen: Så skyddar du dig

Så skyddar du dig mot tjuvar och bedragare:

Var kritisk om du blir kontaktad av någon som uppger sig för att vara en släkting eller komma från någon butik eller liknande. Be om att få telefonnumret för att själv ringa upp igen eller be om att få se legitimation. Kontrollera uppgifterna med personer du litar på om du är osäker.

Ha gärna ytterdörren låst när du är hemma, så att ingen tar sig in utan att du märker det.

Förvara helst inte stora summor pengar hemma.

Var försiktig med bankkort, bankomatkoder och även portkoder. Förvara inte koden till bankomatkortet tillsammans med kortet. Tänk även på att skydda din kod när du betalar eller tar ut pengar.

Undvik att förvara pengar och värdesaker synligt, till exempel i hallen. Förvara dem gärna inlåsta. Då kan en tillfällig besökare inte ta något.

Källa: Polisen.se

Vid lunchtid på måndagen larmades polisen om att en kvinna i 95-årsåldern utsatts för en liknande stöld på Dalvik i Jönköping.

Knappt tre timmar senare, klockan 14.30 på måndagen, kom nästa larm. En kvinna i 80-årsåldern i Vaggeryd har då utsatts för en stöld med liknande tillvägagångssätt.

Annons

– Det är en kvinna som ringt på dörren hos den drabbade, och sagt att hon är där för att ge någon typ av vård, berättar polisens presstalesperson Björn Öberg.

Senare upptäckte den äldre kvinnan att det saknades kontanter.

Enligt Björn Öberg utesluter man inte att det finns en koppling mellan de många åldringsbrotten som skett den senaste veckan.

– Det finns absolut anledning att se över ett samband mellan dem. Både idag och i fredags handlade det om äldre personer som fick besök av personer de inte skulle fått besök av. Det finns all anledning att tro att det finns ett mönster, uppger Björn Öberg.

Enligt polisen är händelserna inte heller unika för länet, utan kan ha börjat längre söder ut i Sverige. Man har fått liknande rapporter från både Skåne och Halland.

– Det kan handla om personer som reser norr ut i landet, säger Björn Öberg.

– Det känns riktigt fult att ge sig på äldre personer, fortsätter han.

Händelsen utspelade sig på Storgatan i Vaggeryd vid klockan 14.30, och enligt Björn Öberg är polisen mycket intresserade av eventuella vittnesuppgifter.

Har du sett något? Vet du mer? Kontakta polisens tipstelefon på 11414.