En mängd anmälningar om händelser då äldre personer blivit utsatta för likartade brott har anmält sista tiden. Brotten har gått till så att en person som säger sig komma från banken ringer upp, och som därefter kommit och knackar på hemma hos de äldre.

På torsdagen fick polisen in en anmälan om att detta skett hos en Nässjöbo, där gärningsmannen lyckades lura sig in i en bostad. Händelsen ska dock troligen ha inträffat i tisdags.

– Det var en man som uppger sig komma från Swedbank i detta fallet tydligen. Och han har velat fotografera smycken och ta en titt på hennes bankkort. Han ska inte ha fått med sig några smycken men han fick med sig bankkortet, säger polisens vakthavande befäl Torbjörn Lindqvist.

Torbjörn Lindqvist varnar för den här typen av beteende och uppmanar allmänheten att inte släppa in personer som säger sig komma från banken.

– Det fungerar inte så här, banker ringer inte upp och gör hemkontroller. Oavsett hur välklädd och välkammad personen är så är det en lurendrejare, säger han.

Relaterat: Äldre utsatta för bedrägeriförsök på Höglandet
Relaterat: Ytterligare bedrägeriförsök mot äldre – fyra nya fall inom loppet av några timmar
Relaterat: Nytt åldringsbrott anmält - fyra fall samma kväll
Relaterat: Storbanken varnar efter nya bedrägeriknepet