Februari eller vabruari som månaden brukar kallas har kommit halvvägs. På arbetsplatser runt om i landet är sjukfrånvaron lite högre och främst beror det på vinterkräksjukan eller influensan. Caliciviruset som orsakar årets vinterkräksjuka tycks trivas ju kallare väder det är. I slutet av februari eller i början av mars brukar det vara störst risk att drabbas.

— Jönköpings län följer i stort hur det ser ut i övriga landet. Sportlovet brukar innebära att risken minskar då barn är hemma från skolan men sedan kan det bli en liten topp igen. Men det är inget extremt i år och det är svårt att veta hur många som drabbas av vinterkräksjukan. Förra veckan var det ett tiotal som sökte vård i länet, säger Malin Bengnér.

30-tal prover positiva

Annons

Influensa B som den heter i år med de klassiska symptomen som feber, huvudvärk, ont i kroppen och halsont pågår också för fullt. Förra veckan tog sjukvården ett 30-tal prover där influensa konstaterades. Det är ungefär som tidigare år.

— Även där har vi inte fått in några rapporter att någon ort, arbetsplats eller skola har drabbats särskilt hårt. Sjukvården har överlag koll på läget för att förhindra smittspridning.

Och som vanligt ger Malin Bengnér de klassiska råden för att förhoppningsvis klara sig från att bli sjuk.

— Båda sjukdomstillstånden förhindras bäst genom att hålla en god handhygien och att alltid tvätta händerna efter toalettbesök. Ett råd är också att hålla sig bort från jobbet eller skolan i två dygn efter att man haft vinterkräksjukan och minst ett dygn efter att febern har släppt efter influensan.