— Jag måste säga att det har gått väldigt bra för oss sedan vi började i somras, säger Linus Rudbeck, en av medgrundarna till Redcapes it.

Kollegorna Sebastian Olsson och Vlad Strukelj instämmer.

— Jönköping är en lysande marknad för våra tjänster, säger Vlad vidare.

Deras företagsidé bygger på att erbjuda billiga hemsidor och webbapplikationer genom att knyta samman programmeringskunniga studenter och företag i behov av IT-hjälp.

Killarna, som alla fortfarande studerar på högskolan i Jönköping sitter tillsammans med över 100 andra företag i Science Parks lokaler på Gjuterigatan, ett stenkast i från skolan. Det smidiga intåget på marknaden tackar medgrundaren Linus Rudbeck delvis Science park för.

Annons

— Utan dem hade behövt hitta en lokal på egen hand vilket hade gjort nyföretagandet mycket svårare. Dessutom så har vi massor av uppstartade företag i huset vilket innebär ett stort kontaktnät.

Nyföretagandet ökar

Linus Rudbäck och de andra på Redcapes it var inte ensamma om att satsa på egenföretagandet 2016. För trots att antalet nystartade företag sjönk från rekordmånaden november till december så ökade det totala antalet nyregistreringar i Jönköpings län med över två procent under 2016 . Det innebär att regionen fick 1709 nya entreprenörer under förra året. Den positiva utvecklingen går att se i de flesta av landets län, på riksnivå ökade antalet nyregistrerade företag med 6,4 procent, eller omsatt i siffror - 68 793 nya verksamheter.

Självständigheten sporrar

Enligt en kartläggning av Visma har antalet nyregistreringar hos Bolagsverket och Skatteverket ökat med 11,5 procent sedan 2011. En förklaring till tillväxten bland nyföretagarna är att allt fler vill vara sin egen chef.

— Överlag är det viljan att leva småföretagarlivet som är drivkraften till att allt fler vill starta eget, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma.

Och det är något som killarna på Redcapes it håller med om. Friheten och möjligheten att skapa något eget är det som sporrar gänget bakom webbföretaget. För dem gäller det nu att fortsätta hitta företag att sälja sina hemsidor och webbapplikationer till.

Hur ska ni göra för att överleva på IT-marknaden?

— Konkurrensen är tuff men behovet för våra tjänster är större. Just nu håller vi på att ta in praktikanter för att kunna expandera och nå fler företag, säger Linus Rudbeck på Redcapes it.