Intresset för mat har alltid funnits för Hassan Roshandel. Han kallar sig själv för matnörd och faktum är att han under varje säsong av programmet har tänkt "varför är jag inte med?". Till slut valde han att söka.

Fakta: Hassan Roshandel

Ålder: 56 år.

Yrke: Skräddare.

Bor: Öster i Jönköping.

Maträtter Hassan helst..

Fakta: Hassan Roshandel

Ålder: 56 år.

Yrke: Skräddare.

Bor: Öster i Jönköping.

Maträtter Hassan helst lagar: "Jag brukar säga att pasta och jag är gjord av samma deg. Jag älskar att göra pasta. Och jag gör allt från grunden. Sen gillar jag fisk och skaldjur väldigt mycket. Alla sorter. Jag älskar det, jag skulle kunna leva på bara det. Sen är jag duktig på att laga ris."

— Jag har fegat faktiskt. Men jag tänkte att i år måste jag vara med, säger Hassan.

Och ansökan tog honom till audition framför juryn i Göteborg.

— Jag var där först i kön i Göteborg. Jag åkte härifrån redan klockan sex, de öppnade inte förrän halv nio eller något sånt och jag var där runt sju eller halv åtta. Ingen var där, jag tänkte "har jag kommit rätt? är det här jag ska vara?".

Hassan gick in och kollade med en tjej som satt där om det var rätt ställe. Det var det och han satte sig och väntade i bilen tills det började. Sedan var det dags att laga mat och bli bedömd.

— Det var fantastiskt, det var verkligen roligt. Samtidigt så var det väldigt nervöst att vara med på audition - "hur går det? går jag vidare eller inte?" - det har varit väldigt nervöst, säger Hassan och fortsätter:

— Är du hemma och lagar mat då vet du allt, du har all tid i världen, du har planerat allt i förväg och har något som kallas "Mise en place". Sen kan du börja och dricka ett glas vin däremellan, lyssna på musik och gå runt. Där är det däremot press. Du ska framföra den maten du ska framföra inför Sveriges svåraste jury. Det är inte lätt.

Fakta: Sveriges Mästerkock

Programmet utser Sveriges bästa amatörkock och första säsongen sändes 2011 på TV4.

J..

Fakta: Sveriges Mästerkock

Programmet utser Sveriges bästa amatörkock och första säsongen sändes 2011 på TV4.

Jurymedlemmar är Leif Mannerström, Markus Aujalay och Mischa Billing.

Av alla som har sökt till "Sveriges mästerkock" är det 40 totalt som går vidare till ett slutkval i Gävle.

Även presentationen är en utmaning. Det gäller att se till att det är aptitligt för ögat också.

— Hemma tar du spaghetti och köttfärssås och slänger det på tallriken och börjar äta, där måste det vara snyggt också så att juryn kan förföras av tallriken först och sen smakerna.

Men trots all press och nervositet gjorde han något som kanske var något av en chansning.

— Jag satsade på helt vegetariskt. Det var väldigt vågat och de sa de också i juryn. Jag tänkte att jag måste sticka ut på något sätt. Jag gjorde auberginerullader.

Normalt sett är det annan form av hantverk som gäller för Hassan. I 40 år har han jobbat som skräddare - bland annat var det han som gjorde The Monikers scenkläder i Melodifestivalen 2011. Men nu ser han en annan framtid i horisonten.

— Jag är samtidigt väldigt intresserad av mat, så jag skulle gärna vilja byta jobb. Det räcker med skrädderiet nu, jag borde egentligen bli pensionär, säger Hassan och skrattar.

Hur det går för Hassan får vi se på TV4 på torsdag kväll.