Kommunpolitikern Lennart Karlsson (SD) har disquskontot UNObserver och redogör också för en del av inläggen i den intervju som gjorts med honom, till exempel utvecklade han sitt resonemang om olika människoraser. I flera böcker har journalisten Lisa Bjurwald skrivit om rasismen i Europa och Sverige, nu senast i boken Skrivbordskrigarna, som handlar om hur rasistisk propaganda sprids på nätet, ett ämne hon också föreläser om.

— Det går inte att se detta som en enstaka händelse utan det här handlar om ett mönster i partiet, säger Lisa Bjurwald.

2012 deklarerade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att det råder nolltolerans gentemot extremister, rasister och rättshaverister inom partiet, men Lisa Bjurwald menar att nolltoleransen är ett spel för gallerierna.

— De säger en sak utåt men en annan sak inåt, läser man mellan raderna handlar det om att "försök sprida det lite smartare", det finns en extrem tolerans för gammaldags klassisk rasism inom SD.

Får tyst medhåll

Annons

Utifrån påstådda erfarenheter från Mellanöstern och Afrika och genom att hänvisa till källor inom exempelvis FN, hittar UNObserver argument för sin uppfattning: att Sverige är på väg att tas över av muslimer.

— Det är jättevanligt att det hänvisas till egna erfarenheter, en del blåljuger, en del överdriver, en del talar sanning. Därför är det svårt att dra några slutsatser utifrån vad de säger, säger Lisa Bjurwald.

På sina 11 000 inlägg har UNObserver fått över 100 000 "upvotes", vilket är motsvarande gilla-markeringar på Facebook.

— Att detta får 100 000 tummen upp är inget tecken på en frisk demokrati, säger hon.

Indikerar detta ett inflytande i debatten på nätet?

— Ja, det tycker jag, men det är svårt att mäta, men det är ett av de få verktyg vi har. Det visar att det är åsikter som får medhåll av många som tyst nickar med, men som själva kanske inte blivit lika radikaliserade än, säger Lisa Bjurwald.

Ungdomar påverkas

Hon menar att den rasistiska propagandan på nätet också har fått genomslag i samhället och att det påverkar unga människors världsbild. Hon berättar att när hon ställer frågan till skolungdomar om skillnaden mellan Avpixlat och Expressen svarar ofta majoriteten att båda sysslar med oberoende journalistik.

— Man har nått ut med konspirationsteorier som du på 90-talet hörde i nazistkretsar. Det som oroar mig är att ungdomarna stöter på dessa teorier i forum, på sociala medier och i webbtidningar, extrema idéer har blivit en åsikt bland alla andra, säger hon.

FN