I dag startar JP:s sommarserie ”Här kan man bo”, där vi besöker nya bostadsområden i Jönköping. Först ut är Kungsängen.

Läser du i appen? Se kartan över Kungsängens nya bostadsområde här!

Mikael är uppvuxen på Öxnehaga och gick på högstadiet på Kungsängsskolan som revs i december 2011.

— Jag var negativ till att man skulle riva skolan för jag trivdes där. Så jag var med och protesterade mot rivningen, säger Adam Miakhil.

Inte långt ifrån platsen där skolan låg byggs nu det nya centret med butik, vårdcentral och lägenheter. Adam Miakhil är pressansvarig för företaget Essem care AB. Hans pappa är läkare och ska arbeta på den nya vårdcentralen.

– Det är mamma och pappa och jag som är företaget. När jag berättade för pappa att jag tyckte att vi skulle ansöka om att få bygga centret trodde han aldrig att vi skulle klara att tävla med jättar som Peab, NCC eller Skanska. Men här är vi nu, säger Adam Miakhil stolt.

Han bor i dag med sin fästmö på Dalvik men har köpt en trea på elfte våningen i huset mitt emot affärscentret. Han och hans fästmö får flytta in där nästa år.

Vad är det för fel på Dalvik?

Annons

— Jag är glad i Dalvik men det är så jobbigt att vara ifrån familjen. De bor på Öxnehaga och jag vill vara nära dem, säger Adam Miakhil.

Stadsdelen Kungsängen håller på att byggas och det vilar en nybyggaranda över området. De boende har precis flyttat in och håller på att packa upp. De börjar lära sig sitt nya bostadsområde. Flera olika sorters flerbostadshus är på gång, fina radhus i trä i dansk stil är snart klara, det är färgglatt och annorlunda med mycket grönska.

Arian Banda, fotbollsspelare i Assyriska IF, är kompis med Adam. Han och flickvännen Minela Avdiji har flyttat in i en fyra med stor balkong. De betalade 1,8 miljoner för en fyra på 93 kvadratmeter.

— Vi ville ha något nytt och letade överallt. Så fastnade vi för det här. Det är centralt men ändå lugnt, berättar Arian Banda som tidigare bott på Ekhagen.

I lägenheten ovanför, i en nästan likadan fyra, håller Erik Fahlström och Anette Damberg Fahlström på att packa upp. De har tidigare bott i hus på Öxnehaga i 25 år och berättar att det har blivit flera vändor till sortergården och Secondhand–butikerna.

På en vecka bestämde de sig för att flytta hit till Kungsängen.

— Det har varit väldigt mycket skriverier om Munksjöstaden. Men det är det här området som är mest i tiden. Husen byggs i trä, det byggs olika sorters hus och naturen är nära, säger Erik och Anette Fahlström som redan älskar sin stora balkong på 13 kvadratmeter med kvällssol.

Längst ner i samma hus bor Michael Larsson med sin familj i en fyra med en stor terrass och en inglasad balkong på andra sidan. Perfekt för Michael Larssons fantastiska chiliodlingar.

— Vi bodde på Öxnehaga tidigare i en hyresrätt. När min fru såg den här lägenheten slog vi till direkt, säger Michael Larsson. Familjen gav två miljoner för lägenheten för två år sedan. En trea mitt emot deras säljs nu för 2, 2 miljoner.

LÄS MER: Här kan jag få ro i själen

I Trygghetsboendet, som nominerades till stadsbyggnadspriset 2016, bor Stieg och Gullvi Johansson längst upp på sjunde våningen med en vidunderlig utsikt över Vättern. På den gemensamma innergården finns det ett växthus, trädgårdsmöbler och fina planteringar.

För Stieg var det närheten till Bondbergsreservatet, bokskogen och närheten till stan med tvåans buss som lockade.

— Vi har bott här i ett år nu och vi hör ingenting av motorvägen eller järnvägen. Det är alldeles tyst. Man kan inte bo bättre, säger Stieg Johansson.

LÄS MER: Så blir nya Kungsängen

LÄS MER: Egen cykel i grönt boende

Kungsängen

Antal bostäder: Det ska bli 500 bostadsrätter, hyresrätter och radhus. Ett trygghetsboende.

Klar..

Kungsängen

Antal bostäder: Det ska bli 500 bostadsrätter, hyresrätter och radhus. Ett trygghetsboende.

Klart hittills: Kungsportens Trygghetsboendet med 13 hyresrätter och 29 bostadsrätter. Första etappen av totalt 52 bostadsrätter i kvarteret Lövstigen har inflyttning nu under våren och sommaren - elcykel ingår i varje lägenhet och bilpooler ska finnas.

Yta: 8 hektar

Folkmängd: År 2026 ska det bo 1 290 personer här enligt stadskontorets prognos. Men det finns en stor osäkerhet om hur många som flyttar in.

Service: Politikerna har gett klarsignal för ett nytt affärscentrum med livsmedelsbutik, vårdcentral, kafé och småbutiker. Tandläkarmottagning är på gång och klinik för enklare skönhetsingrepp. Arbetet har startat och centret ska vara klart i oktober 2018.

Ovanför centret blir det 52 bostadsrätter från ettor upp till lägenheter på 135 kvadratmeter. En trea på 75 kvadratmeter säljs för 2 miljoner med avgift på 3500 kronor.

En ny förskola är på gång bredvid Trygghetsboendet.

Sannabadet ligger två gångtunnlar bort.

Priser: En trea på 77.6 kvadratmeter i Lövstigen kostar cirka 2,2 miljoner kronor och får en avgift på 4074 kronor, en mindre lägenhet på 39, 1 kvadratmeter kostar 1, 4 miljoner och avgiften är 2053.

Priser Trygghetsboendet:

En trea på 84 kvadratmeter kostar 2,2 miljoner med en avgift på 5 500 kronor.

En hyresrätt på 80 kvadratmeter kostar 9875 kronor i månaden, en tvåa på 60 kvadratmeter 7 500 kronor. I priset ingår gemensamma ytor, gym, gympasal och aktiviteter.

Därför ska man bo här: Bondberget med fina promenadvägar och närheten till naturen. Fin utsikt över Vättern. Centralt läge mellan Huskvarna och Jönköping, 5 km till Jönköpings centrum, och med stans tätaste bussförbindelser med 2:ans buss.