LÄS MER: Polisen: Han hade änglavakt

LÄS MER: Pappa Leif larmade – men fick inget svar

— Just nu ligger jag på sjukhuset i Linköping och inväntar en operation, säger Oskar Johanskog när JP når honom, lite mer än två månader efter olyckan i december.

Det var en söndagskväll och Oskar följde två kompisar till stationen

När de klivit på tåget vände han tillbaka mot Sandhem och gick över järnvägen trots att bommarna var nere.

— Bommarna fungerar inte särskilt bra, det kan ta 5-10 minuter innan tåget kommer, det är många som genar över rälsen, säger Oskar.

Han kikade efter för att se om det kom något tåg och började sedan gå. Ljudet från bommarna överröstade tåget men när han var mitt på järnvägen kände han vibrationerna i marken.

— Jag kikade över axeln och såg att tåget bara var hundra meter bort så jag började springa, säger han.

— Tåget tog nog tag i foten, jag flög flera meter och in i en stolpe.

"Var blod överallt"

När han tittade ner på sina ben såg han hur ena benet låg i en konstig vinkel och att det andra var upprivet och indränkt i blod. När han försökte röra sig vek sig plötsligt ena låret på mitten.

Annons

— Jag tänkte att jag skulle hinna förblöda och försökte hålla mig lugn inför att jag skulle dö, berättar han.

Men när han märkte att han fortfarande var vid medvetande och efter att den första paniken släppt, ringde han sin bror och började ropa på hjälp. Efter en stund kom brodern som larmade ambulans och flyttade honom från rälsen.

— Det var blod överallt men när jag väl fått ner paniken så försökte jag hålla mig lugn för att det skulle blöda mindre, säger Oskar.

Ett års rehabilitering

Därefter kom räddningstjänst och senare ambulans och han fördes till Länssjukhuset Ryhov. Ena lårbenet var av på mitten, han hade ett öppet benbrott i underbenet, en bruten fotled och en krossad häl. Fortfarande vårdas han på sjukhus med minst ett år av rehabilitering framför sig.

— Om jag har tur så kommer jag endast få en lite stelare fot.

— Jag är väldigt tacksam att jag lever, hade jag varit lite långsammare hade jag troligen inte överlevt eller blivit förlamad från halsen och neråt, säger han.

Vill se säkrare station

Oskar menar att det finns flera brister kring säkerheten vid övergången. Bland annat är sikten dålig.

— Ifall du står på sidan bortom Sandhem och har ett stillastående tåg på perrongen ser du inget alls, speciellt om det är kväll.

Han berättar också att de förbipasserande tågen åker i hög hastighet genom samhället. Det tåg som körde på Oskar höll 140 kilometer i timmen. Efter olyckan fick han böter för att ha genat över spåret när bommarna var nere.

— Jag anser inte att jag gjorde rätt men det jag vill är att de gör något åt säkerheten vid tågstationen, säger han.