Friidrotten ska få en hall på Råslätt med byggstart 2024. Rosenlundsbadet ska vara renoverat eller nybyggt 2026. Nästa år ökar investeringsbidragen för föreningar från 4,6 till 10 miljoner kronor.

De beskeden gavs på Råslätts IP under måndagen.

– Vi är väldigt nöjda med det här upplägget och stöttar det fullt ut, säger Thordis Samuelsson (V).

Bakom beskeden står koalitionen (S, MP, L och C) samt Vänsterpartiet, vilket innebär att en majoritet är säkrad i kommunfullmäktige.

Det här kommer knappt en vecka efter beskedet att koalitionen tillsammans med Moderaterna och Vänsterpartiet valt att satsa på Stadsparksvallen i arenafrågan.

– Tack vare att vi äntligen fick fotbollsarenan i hamn till en lägre budgetnivå, kan fler få mer. Vi är fem partier som står bakom detta och har goda förhoppningar att fler vill ansluta, säger David Gerson (L).

"Ett brett stöd"

Badhus, friidrottshall och fotbollsarena är frågor som dragits i långbänk. Nu kommer alla beskeden samtidigt.

– Det beror först och främst på att vi löste arenafrågan, säger Mona Forsberg (S)

Enligt uppgifter till Jönköpings-Posten ska Socialdemokraterna gått med på Stadsparksvallen i utbyte mot de övriga satsningar, men också en välfärdssatsning på 30 miljoner kronor. Ilan De Basso (S), kommunalråd, håller inte med om den bilden.

Annons

– Så skulle jag inte beskriva det. Vad vi sagt tidigare är att om ska vi klara de här åtagandena måste vi ha ett helhetsgrepp. Det har vi nu och jag är glad att vi kan lägga fram en tidsplan med ett brett stöd vilket ger föreningslivet besked, säger han.

Val i mellan

Byggstarten för både Rosenlundsbadet och friidrottshallen ligger efter valet 2022. Men Ann-Marie Nilsson (C) tror inte det finns en risk att satsningarna hotas.

– Det är mycket förberedelsearbete för friidrottshallen och Rosenlundsbadet vilket gör att projekten redan påbörjats innan nästa val. Om en ny majoritet då skulle välja att riva upp besluten vore det ytterst märklig, säger Ann-Marie Nilsson (C).

Satsningar på idrotten.

Rosenlundsbadet

Nästa år ska politikerna i kommunfullmäktige ta beslut om en om- eller ..

Satsningar på idrotten.

Rosenlundsbadet

Nästa år ska politikerna i kommunfullmäktige ta beslut om en om- eller nybyggnad av Rosenlundsbadet.

Därefter väntar projekteringsarbeten innan spaden sätts i jorden kring 2023. Ett nytt eller renoverat badhus ska stå klart 2026.

Kostnaden beräknas ligga på mellan 600 miljoner kronor till en miljard kronor.

Friidrottshallen

För att bygga friidrottshallen behövs först en detaljplan. Det brukar ta två år eller mer att få en sådan godkänd och färdig. Därefter väntas byggstart 2024 och hallen kan vara klar inom ett år. Kostnaden beräknas landa på 132 miljoner kronor.

Investeringsbidragen

Potten höjs från 4,6 till 10 miljoner kronor från och med nästa år. Det innebär att det finns mer pengar för föreningarna att söka på. Det kan handla om medel till nysatsningar eller om nödvändiga renoveringar och ombyggnationer. Vilka som beviljas bidrag avgörs av kultur- och fritidsnämnden.

Stadsparksvallen

I förra veckan kom besked även om Stadsparksvallen. Vallen byggs om i tre etapper fram till 2022. Publikkapaciteten ökar med nära 1 000 personer och när hela renoveringen är klar blir det konstgräs på planen. Kostnaden landar på 150 miljoner kronor.