LÄS MER: Politikerna överens om arenafrågan

Först när JP skrev om Moderaternas och Socialdemokraternas presskonferens fick de andra partierna i Alliansen veta att M tänkte vända dem ryggen i arenafrågan och samarbeta med S.

Jönköpings två största partier lägger fram ett gemensamt förslag om att jordbrovallen ligger fast som platsen där den nya arenan ska byggas.

De andra Allianspartierna är rejält kritiska.

— Så här har det varit sedan valet, S och M har gjort flera gemensamma utspel och syns på bild tillsammans hela tiden. Det ger en otydlig bild av vilka som egentligen styr i Jönköping, säger Anna Mårtensson (L).

Hon säger att det är allvarligt eftersom budgeten är det centrala när man styr en kommun.

— Vi har suttit oändligt många timmar i budgetarbete och vridit och vänt på alla slantar. Vi har fått lägga oss i flera hjärtefrågor, så tycker en allianskollega att det är ok att bränna ett antal miljoner kronor extra. Det är inte hållbart.

"Jag är besviken"

"Surrealistisk upplevelse att via webb-tv bevittna hur en allianskollega håller presskonferens med oppositionen." skrev kommunalrådet Andreas Sturesson (KD) på Twitter efter att ha läst om presskonferensen.

Annons

— Jag är förvånad och besviken över att behöva läsa i tidningen om att en allianskollega har gjort upp med S, V och MP. Jag har inte varit med om något sådant under tiden jag har varit kommunalråd. Det är mycket bekymmersamt, säger han.

Han säger att det handlar om en stor fråga med stora ekonomiska konsekvenser.

— Vi är en koalition och det är en utmaning. För att det ska fungera väl måste man vara varsam med varandra. Och den här koalitionen ska även nästa år lägga fram en gemensam budget, helt plötsligt har ett parti hunnit före.

Budgetarbetet kommer inte bli enklare nu, enligt Sturesson.

Han är förvånad över att S och M kunde bestämma sig för Jordbrovallen redan nu.

— Vi har fått besked om att utredningen är klar först imorgon. Vi har inte fått möjlighet att överblicka de ekonomiska konsekvenserna innan löftet ges.

Det handlar exempelvis om driftskostnader för arenan och hur andra behov inom välfärden påverkas.

Eget förslag

Kommunalrådet Ann-Marie Nilsson (C) är besviken. Hon har tidigare sagt till JP att hon inte är främmande för alternativet att behålla Stadsparksvallen som hemmaarena.

— Jag tycker att det är konstigt när man uppträder gemensamt med oppositionen och samtidigt har en samarbetsuppgörelse med de andra allianspartierna.

Som en reaktion på dagens presskonferens tänker C och KD presentera egen information om hur de ställer sig till arenan under onsdagen. L står fast vid sitt förslag att satsa på en arena på Råslätt om inte jordbroalternativet fungerar.

"Inte alltid överens"

Kommunalrådet Carin Berggren (M) säger att fullmäktigegruppen i M ser jordbroalternativet som det bästa. Det bästa hade varit om partierna var överens, men nu är det inte så.

- Vi vill inte backa på det. Vi tror inte på att lappa och laga. Det är så i en allians, man är inte överens om allt. Det är en stor fråga, men vi håller på att utveckla en hel kommun, vi växer och utvecklar nya stadsdelar och i det sammanhanget är inte arenan avgörande.