Carefox är it-bolaget i Jönköping som riktar sig mot äldreomsorgen, särskilt hemtjänsten.

Skapa-stipendier

Stiftelsen Skapa delar sedan 1986 ut stipendier till årets bästa innovationer.

Syftet är att i..

Skapa-stipendier

Stiftelsen Skapa delar sedan 1986 ut stipendier till årets bästa innovationer.

Syftet är att inspirera och ge stöd till unga innovatörer så att de kan förverkliga sina idéer.

Även att stimulera tekniskt nyskapande och kreativitet som kan leda till ekonomisk utveckling.

Stiftelsen Skapa, till minne av Alfred Nobel, finansieras av Almi företagspartner, Vinnova, SEB, Agne Johanssons minnesfond samt Stockholmsmässan.

– Vi har utvecklat en kommunikationsplattform, ett verksamhetsstöd för planering, schemaläggning och dokumentering, säger Kristian Hyttinen, affärsområdeschef.

Till systemet har en mobilapp utvecklats för att vårdgivaren bland annat ska kunna ha koll på schemat.

Vad har saknats tidigare?

– Det fanns ett behov av att kunna lösa dokumentering och planering i ett och samma system. Det här tar hänsyn till de mjuka delarna som gynnar vårdtagarna, som kontinuitet. Det är lätt att det annars fokuseras för mycket på hårda bitar som tidsplanering, sådant som kan uppfattas som negativt för vårdtagaren, säger Kristian Hyttinen.

Under tisdagen fick han motta ett diplom med utmärkelsen Framtidens innovatör 2014, vilket tilldelas innovatörer mellan 18 och 30 år.

Konkurrensutsatt

Annons

Stig Claesson och John Claesson från Värnamoföretaget Doxa plast har uppfunnit en ny sorts sträckfilm för emballering av varor som ska transporteras.

– Vi jobbar med en av världens största produkter. Alla pallar som skickas emballeras med sträckfilm, men vi är också ett företag som utsätts för stor konkurrens, säger Stig Claesson, vd på företaget.

Den nya plastfilmen är förstärkt i kanterna och på mitten, vilket gör att materialåtgången minskas med 50 procent, i och med att filmen generellt är tunnare.

– Förstärkningen fungerar som ett rep runt förpackningen och ger en bättre laststabilitet. Dessutom är den bättre för miljön och mer kostnadseffektiv, säger Stig Claesson.

Stig Claesson och John Claesson tilldelades på onsdagen Utvecklingsstipendium 2014.

Bakom utmärkelserna står Stiftelsen Skapa, som finansieras bland annat av Almi företagspartner.

Länsvinnarna fick Almis regionpris på 15 000 kronor, och ytterligare 5 000 respektive 10 000 kronor från Skapas stiftelsefond. Dessutom går de vidare till nationella tävlingar