Brukar du köra landsbygdsvägarna runt Tofteryd, Hagshult och Klevshult? Tänkte du i så fall på att allt, utom eventuella djur, stod väldigt stilla. Inte en människa någonstans. De små skyltarna i vägkorsningarna antyder vad som är på gång. Cirkus? Nej, men nästan.

Fakta: Till salu på Norrgården

En skördetröska av märket Termenius, en pick-up Nissan Navara, Två Valmet-traktorer där den n..

Fakta: Till salu på Norrgården

En skördetröska av märket Termenius, en pick-up Nissan Navara, Två Valmet-traktorer där den nyaste bara har körts 300 timmar plus mängder av jordbrukstillbehör.

Rörmjölkningsanläggning med räls för 40 kor, att nedmonteras av köparen.

Bland de mer udda posterna finns en gammal tändkulemotor från Vetlanda Motor & maskinverkstad och 25 pallar lecasten.

Stillheten uppvägs av vad som händer på Hagshults Norrgård. Efter en lång rad med bilar längs vägkanten hittar vi gräsmattor fulla av olika typer av maskiner och redskap. Män i olika åldrar, de flesta med en keps eller mössa med tryck på huvudet, tittar sig konfunderade omkring.

Från dödsbo

Många av oss har varit på vanliga bonnauktioner, där det säljs allmänt lösöre. Kanske från ett dödsbo eller från ett hem där ägaren har flyttat till ett mindre boende. I städerna finns även stadsauktioner där saker säljs av samma anledning – eller så riktar sig auktionen, i form av konst, mynt- eller mattauktion, till olika grupper.

Annons

— Det är riktigt ovanligt i dag med den här typen av stora gårdsauktioner, säger lantbrukaren Lennart Gustavsson. Det är nog vanligare att man säljer av redskap via andra kanaler.

Någon talar om auktionen som årtiondets händelse i Hagshult.

— Jag tänkte att jag skulle försöka ropa in ett parti med Lecastenar, säger Johnny Gustavsson från Tofteryd som kommit i sällskap med Magnus Dahlqvist och Anders Gustavsson.

Magnus har spanat in en av kärrorna – att koppla till traktorn.

En bit ifrån klungan med hugade spekulanter står pensionerade lantbrukaren Christer Gustavsson från Hagshult.

— Jag är här med sonen, på vars gård jag bor berättar han. Det är inget här som är intressant för egen del, men jag tror att han är ute efter grindar och möjligtvis den stora slåttermaskinen.

Många av de närvarande tyckte att det var roligt att träffa kollegor och släktingar. Samtidigt var det många av dem som med saknad mindes gårdsägaren och vännen, Anders Viss, som för ett år sedan gick bort i cancer, 55 år gammal.

Se även:

Här klubbas maskiner för miljoner

Elevrekord på Tofthagaskolan

Ketchup senap och sjungande barn i Hagshult