Se filmen här

Ulric Jahrl sveper en pappersmugg med svart kaffe på stående fot.

– Det var den kafferasten det, säger han och häller ut resten i vasken.

Han driver Annie Johanssons bageri och där har de nu tillverkat semlor i tio timmar i sträck. Och de är inte klara på länge än.

– I natt kom vi på att det saknades 1000-1500 semlor så det var bara att sätta nya degar. Det är många företag som beställer i sista sekunden så vi låg efter, säger Ulric Jahrl.

Totalt bakar de 4700 semlor, denna fettisdag. Och då är det inte bara de traditionella semlorna som är inräknade utan även till exempel semmelwraps som introducerades förra året.

– Ja, wrapen har kommit för att stanna, säger Ulric Jahrl.

På Napoleon sitter fyra herrar med varsin semla. Det ståtar även en smörgås i mitten av bordet, men den verkar mest fungera som dekoration. Och de har inte har anammat wraptrenden.

– Nej, såna där nymodigheter gillar jag inte, det ska vara en traditionell semla, säger Rolf Ångman och de andra håller med.

Annons

Fettisdagen

Fettisdagen, även kallad semmeldagen, semlans dag och fastlagstisdagen är en av våra mest f..

Fettisdagen

Fettisdagen, även kallad semmeldagen, semlans dag och fastlagstisdagen är en av våra mest firade temadagar.

Den inträffar tisdagen efter fastlagssöndagen som inleder den kristna högtiden fastlagen. Efter blåmåndagen kommer sedan fettisdagen som då blev kulmen på en tre dagar lång fest där man åt upp sig inför den 40 dagar långa fastan.

Förr åt man inte semlor någon annan dag än fettisdagen, men idag finns de att köpa redan innan nyår.

Huvudingredienserna är vetebröd, vispgrädde och mandelmassa. Namnet kommer från det latinska ”simila” som betyder fint mjöl.

Kunderna kommer in i en stadig ström på konditoriet för att införskaffa favoriter som vaniljsemla, glutenfri, wrap, minisemla eller en alldeles vanlig en.

– I år är all time high på beställningar, det handlar om tusentals semlor, säger Susanne Jahrl, som är konditoriansvarig på Napoleon.

Hon menar att semlesäsongen är jätteviktig för affärerna.

– Ja, den räddar alltid i allmänhet januari, säger Susanne Jahrl.

– Den här dagen är ju hysterisk, men vi har gjort det här i trettio år och har gjort alla misstag som går att göra redan. Det svåraste är att beställa rätt antal, så att du inte står med hundratals semlor över eller att de tar slut redan klockan tre, säger hon.

Hon föredrar också en traditionell semla, men tycker att minisemlan kan ha sin funktion.

– Det är många som tycker att en vanlig semla är för stor, men med en minisemla kan man ändå få en ”bite”, säger hon.

Vid ett bord sitter Anna Carlsson och hennes vänner. Även hon föredrar den vanliga semlan.

– Jag har redan ätit fem i år och det kommer nog bli en sju till. Tur jag har gymkort, säger hon.