LÄS MER: Förre SHL-stjärnan till HV?

Inom några veckor avslutar Pär Arlbrandt sin andra säsong i schweiziska Biel. Laget är cementerat i botten av tabellen. Mycket tyder på att klubben måste kvala för att hänga kvar i högsta serien.

– Det skiljer ganska mycket på topp- och bottenlagen, så ur det perspektivet har det varit tufft mentalt på slutet. Samtidigt har man vetat om situationen när man flyttade ner hit att det inte var ett topplag.

Samtidigt har Arlbrandts plan hela tiden legat fast: En eller två säsonger i Schweiz för att sedan flytta hem till huset i Linköping igen, där resten av familjen – fru och tre barn – bor.

– Ja, så det har inte varit någon dramatik i det här.

I Schweiz har karriären fortsatt tillsammans med radarpartern Niklas Olausson. Duon slog igenom i Luleå före flyttlasset gick till Linköping där Arlbrandt sedermera blev en pålitlig poängmaskin under tre säsonger.

– Så det var på tiden att testa något nytt. Och utanför hockeyn är det svårt att vara i ett bättre land än Schweiz. Resorna är korta, är otroligt socialt och välmående land och klubben har varit proffsig hela vägen.

Flytten, det är för gott?

Ja, så känns det nu. Jag blir ju 34 till hösten och jag har svårt att se mig i en annan situation.

Uppståndelsen att han återvänder hem till SHL tar Pär alltså med ro.

– Jag vet hur det fungerar, skrattar han. Det blir skriverier och jag är väl ingen kille som vill stå i rampljuset hela tiden heller... Men det är tack vare er som vi har våra jobb också.

Som Jönköpings-Posten berättat finns Arlbrandt på sportchefen Johan Hults radar. Huvudpersonen själv är också öppen med att han är intresserad.

– Ja, klart det är intressant. Det är några lag som jag skulle tänka mig kunna spela för och HV är absolut ett av dem, det är ju moderklubben.

Om kopplingen till HV71 säger han:

– När man varit ung och sett de flesta hemmamatcherna blir det naturligt. Det är speciellt och skulle jag säga något annat skulle jag ljuga. Det hade varit likadant läge om man vuxit upp i Karlstad eller Göteborg också, man får speciella band.

Har du haft kontakt med Johan Hult?

– Inte personligen. Jag tror min agent pratar med ganska många klubbar. Jag vet att det finns intresse. Jag har en plan i huvudet vad jag vill. Men mycket ska stämma också. Det får blir ett tråkigt svar.

När kan ett besked komma?

– Jättebra fråga. Det beror nog mer på klubbarna än mig. Personligen är jag redo ganska så snabbt att ta ett beslut.