Moderaterna i Jönköping hade under lördagen årsmöte i Örserum. Beatrice Ask inledde mötet med att prata om polisens situation idag. JP har tidigare berättat om osäkerheten i den nya organisationen, där 21 polismyndigheter blivit en.

Polisförbundet har länge höjt rösten om de är alldeles för få för att leva upp till uppdraget. Beatrice Ask var justitieminister när beslutet togs om att banta ner antalet myndigheter till en och göra de gamla polismyndigheterna till lokalpolisområden.

— Jag tror att det kommer bli bra så småningom. Först och främst måste man säkerställa att verksamheten fungerar. Omorganisationen tar för mycket kraft och energi när deras huvuduppgift är att bekämpa brott, säger Beatrice Ask.

Borde man inte ha förutsett det?

Annons

— Jo, och det var det vi gjorde när vi försökte bereda ärendet. En stor del av det här förslaget är besvärlig. Det viktiga nu är att man gör saker konsekvent och så snabbt det bara går.

Nu sitter hon som ordförande i justitieutskottet och riktar kritik mot inrikesministern Anders Ygeman (S).

— Inrikesministern har slarvat bort den här frågan. Det är nödvändigt att fokusera på att mängdbrott tas på allvar. Det är väldigt lätt att polisen säger att de tar de tyngre brotten och att man rent allmänt glömmer bort att inbrott är allvarliga, säger Beatrice Ask.

Anders Ygeman har sagt till Ekot att han inte utesluter en resursförstärkning.

— Jag tror att vi kommer att se en polis som kommer att kunna engagera sig mer i vardagsbrotten eftersom man har gripit över 40 gängkriminella, säger Ygeman till Ekot.

Men Beatrice Ask vill ha snabbare besked.

— Sitt inte och vänta, säger Beatrice Ask.

— Vi behöver få det här någorlunda snabbt och säkerställa att få ut fler poliser i yttre tjänst. Det var en av riksdagens ambitioner, fortsätter hon.