Eller firar och firar förresten. Frågar man Ashor själv så kommer det inte att bli så mycket firande. Men många matcher har det blivit. När Torslanda kommer på besök passerar han 200–strecket för gjorda matcher i Assyriskas representationslag.

– Det är inget jag direkt går runt och tänker på. Just nu är det fullt fokus på lördagens match hemma mot Torslanda, menar han när Jönköpings–Posten träffar honom på Rosenlunds IP.

Ashor Nisan betyder mycket för sitt lag. Han är en kulturbärare och har fått vara med om en häftig resa i det svenska seriesystemet. Historien om detta Assyriska har onekligen vissa likheter med diktens Åshöjdens BK.

Och efter en trevande start så har Andreas Tegström–tränade Assyriska fått fart på spelet. Trepoängarna trillar numera in för nykomlingen. Assyriska kan kalla sig ett stabilt division 2–lag. Någon bottenstrid kommer det inte att bli. Annat var det i våras. Laget släppte in 13 mål på de fyra första matcherna, och den första segern kom först i den sjätte omgången.

– Men vi tvivlade aldrig. Var hela tiden övertygade om att det skulle vända. Vi är nya på den här nivån, har aldrig spelat så här högt upp tidigare, och det tar lite tid, säger Ashor Nisan.

– Vi har en spelidé med ett stort bollinnehav. Det tog lite tid för att det skulle fungera också i tvåan. Men nu sitter det där. Andreas (Tegström) har en tydlig spelidé och har fått ihop gruppen.

Ashor Nisan, som är uppvuxen i Eskilstuna och flyttade till Vätterbygden med familjen i tioårsåldern, kom till Assyriska under sommaren 2009. Det blev en andraplats den första säsongen, men redan året efter kunde en uppflyttning till femman firas.

Annons

– Jag spelade i Husqvarna FF men fick inget kontrakt med A–laget. Då blev det Assyriska. Vi var ett kompisgäng från början och vi spelade för att det var kul. Det var så det startade.

– Men vi började vinna och det blev roligare att spela här ju mer tiden gick. Det har varit en häftig resa och vi har hela tiden utvecklats både som lag och individuellt. Vi har haft en väldigt duktig styrelse genom alla år och det har varit viktigt. Den har en stor del i att vi har kunnat klättra som vi har gjort.

Som spelare är Ashor Nisan den som varit längst i klubben.

– James (Gorial) finns kvar också från starten. Men han är numera assisterande tränare. Det är roligt att jag hela tiden har kunnat utvecklas och anpassa mig. Det har blivit spel på flera olika positioner genom åren. I år har jag hållit till på vänsterbacken.

En hel del spelare har kommit och gått sedan 2009 i Assyriskas dräkt. Ashor Nisan har överlevt dem alla.

Vem har varit bäst?

– Abraham "Barre" Ibrahim var riktigt bra. Det var roligt att se honom spela. Han spelar ju med Råslätt nu och jag tror de tar klivet upp i tvåan. De har Daniel Culha som tränare. Jag hade honom i Assyriska och han är precis som Andreas Tegström riktigt duktig.

– Men det har varit många bra spelare här. Jag tänker på spelare som Michel Kamhie, och Valid Elkari. Men även Arian Banda och Dijan Vukojevic som spelar med oss nu.

Assyriska Turabdin IK, som föreningen officiellt heter, har med fem omgångar kvar hela tio poäng ner till nedflyttningsstrecket, men samtidigt är det 15 upp till kvalplatsen mot ettan.

Vad tror du om Assyriskas framtid?

– Det gäller att aldrig vara nöjd. Vi har hela tiden siktat uppåt. Det är så vi har nått våra framgångar. Och det är det som är extra roligt. Att vi hela tiden vill vidare. Nu gäller det att etablera oss i tvåan för att sedan försöka ta nästa steg.

– Jag vet inte om klubben kommer att uppmärksamma mig för alla matcher på något sätt. Det är inget som jag har tänkt på. Jag vill bara spela och ha kul. Nu är det fem matcher kvar och det är fokus på att göra en så bra avslutning av serien som möjligt. Efter det ska jag sätta mig ner med Rubel (Shamoun, sportchef) och prata om framtiden. Men jag vill vidare med Assyriska, och hoppas kunna spela så högt upp som möjligt med den här klubben i framtiden, säger Ashor Nisan.