I mellandagarna blev det klart att Asta fick en tjänst som koordinator för Sofiehof Underjord. Själva tjänsten finansieras genom Bilda och tanken är att hon ska vara samordnare för de fem klubbarna som finns i föreningen.

Profilen: Asta Bjerde

Ålder: 22 år.

Bor: Jönköping.

Familj: Mamma, pappa och två systrar.

Gör: Koordinator för Sofi..

Profilen: Asta Bjerde

Ålder: 22 år.

Bor: Jönköping.

Familj: Mamma, pappa och två systrar.

Gör: Koordinator för Sofiehof Underjord.

Lyssnar helst på: Disco och punk - och discopunk. Jag tycker egentligen om all sorts musik, men discon har svänget som man bara inte kan stå still till och punken uttrycker allt man känner när man inte orkar med folk - eller orkar med folk och är jätteglad.

Drömbokning: Jag hade velat boka Vulkano, det är ett litet band. Det är trummisen och keyboardisten från Those Dancing Days som har startat nytt. De är så himla häftiga.

— Jag ser till att de får det stöd som behövs. Jag hjälper till med marknadsföringen och håller ihop det lite. De gör bokningarna och sköter sin vision av sin klubb och så ser jag till att det lyfter. Sedan är det lite ekonomi, söka bidrag, göra listor. Sådana roliga saker. Vi får se lite, jag jobbar även med vad vi vill komma till längre fram i tiden. Hur vi jobbar för att det ska bli hållbart och växa. Vilka visioner vi har, säger Asta Bjerde när vi möts på Sofiehof.

Läs mer: Glädjebeskedet - Sofiehof Underjord lever kvar

22-åringen som har återvänt till Jönköping från Göteborg är på intet sätt ny i lokalen. Under sina studier i Göteborg (gymnasiet och sedan kulturprojektledning på Kulturverkstaden) har Asta åkt tillbaka på helger och en del torsdagar för att hjälpa till med arrangemang på Sofiehof Underjord ideellt. Nu ska hon alltså få utveckla verksamheten som sitt jobb.

— Vi har snackat länge om att göra något och jag har alltid varit sugen på att komma tillbaka till Jönköping och ge tillbaka för att jag har fått så himla mycket i och med att jag har fått vara med och driva klubb och lära mig allt. Jag har känt en sådan tacksamhet och har själv velat vara med och skapa någonting. Så jag blev så jädra glad att det fanns något för mig att göra och flytta tillbaka till.

Läs mer: Bilda - "Timingen var rätt för oss"

Annons

När Asta tänker tillbaka på minnen i lokalen får hon först svårt att komma på något, mycket på grund av att hon ofta har suttit i biljettkassan eller skött ljuset. Men en höjdpunkt har definitivt rockbandet Les Big Byrd varit.

— Les Big Byrd... det har varit så himla roligt när de har varit här. Nu är de ju större än någonsin dessutom. Första gången som vi hade dem var bland de första gångerna här och sedan hade vi dem igen för att folk diggade dem så mycket. Just den här grejen att få ett band som återkommer och folk älskar det lika mycket andra gången. Det var häftigt!

— Och när Babian drog in mig på toaletten och gav mig en gnuggistatuering. Det var också underbart. Det är en så bra beskrivning av Sofiehof, att man har en nära relation med alla som kommer hit - inklusive banden, arrangörer och publiken. Man kan prata med alla och de känns så inbjudande och öppna, fortsätter hon.

Läs mer: Fredrik Strage hyllar lokala spelstället

Men det är inte bara Sofiehof Underjords framtid som Asta vill vara delaktig i. Även Jönköping i stort är något som engagerar henne. Särskilt vad en levande musikscen kan göra för en stad.

— Vad kulturen skapar för rykte om en stad och det faktum att folk kanske väljer att stanna kvar om det finns ett rikt kulturliv här och att det händer grejer. Det är väl inte så jag känner att det har varit tidigare i alla fall.

Hur ska man nå dit?

— Då krävs det samarbete mellan musikscener, kommun och näringsliv. Att de går ihop och säger att de vill göra det här. Det hoppas jag kan hända. På Sofiehof Underjord jobbar vi redan med en del samarbeten och det går att utveckla hur mycket som helst, men jag tänker större. Kanske man kan samarbeta med Folkets Park eller Bongo eller vad som helst. Alla scener är otroligt viktiga. Man behöver olika storlekar på scener för att utveckla ett rikt musikliv i en stad, säger Asta och pekar på lokala bands utveckling:

— Du behöver även en scen där de nya banden kan få spela sina första gig för att sedan klättra vidare till nästa scen och efter det nästa scen. För annars kommer inte de att kunna slå, om de inte får öva på hemmaplan.

Pop