Vi befinner oss hemma hos Leif och Gunvor Ruhnström i Huskvarna. På väggarna hänger spännande konst och bokhyllorna är fyllda med böcker. På soffbordet ligger överst i en bokhög den nya biografin över Gunvors faster Astrid Lindgren, underst i högen en bok om Olof Palme. Genom köksfönstret ser vi den lilla Friggebod som är Leif Ruhnströms ateljé. Där arbetar han nu med nya bilder från Astrid Lindgrens Näs och med förslag till titelsida på en ny bok om Alfred Dalin.

Profilen: Leif Ruhnström

Aktuell: 70 år i i dag (lördag)

Bor: Radhus i Huskvarna

Familj: Hustru Gunvor, Gunvors döttrar Gu..

Profilen: Leif Ruhnström

Aktuell: 70 år i i dag (lördag)

Bor: Radhus i Huskvarna

Familj: Hustru Gunvor, Gunvors döttrar Gunilla och Katarina från hennes tidigare äktenskap och gemensamma dottern Kristina med make Nicholas och de tre barnen Leia, Elis och Ivar

Intressen: Konst. musik, litteratur

Läser: Historiska romaner. Just nu Öppen stad av Teju Cole

Ser på tv: Kunskapskanalen, nyheter, Downtown Abbey

Äter gärna: Fisk. (Han lagar själv jättegod mat, inflikar hustrun)

Vad Huskvarna har betytt: Jag var en typisk stadsmänniska som här har lärt mig att verkligen uppskatta naturen

Motto: Lev med uppmärksamhet!

Det är konsten och litteraturen som är Leif Ruhnströms stora intressen. Men också musiken. I yngre år spelade han i både jazzband och dansband. Han hanterar vant både trummor och flöjt,

Som släkttraditionen bjuder så finns också lusten för eget skrivande. Just nu handlar det alltså om skolmannen Alfred Dalin och om en ny antologi där Leif Ruhnström, själv lärare, särskilt har inriktat sig på Dalins stora betydelse som pedagog.

Leif Ruhnström föddes 1944 i Landskrona. Han tog studenten 1964 och studerade därefter humaniora i Lund – litteraturhistoria, norsiska språk, historia och filosofi.

– Efter lärarexamen kom jag 1971 till Huskvarna där jag fått en tjänst på Alfred Dalinskolan. Det var också där jag träffade Gunvor, brorsdotter till Astrid Lindgren. Så småningom skulle vi tillsammans med Gunvors två systrar med familjer få ärva Näs i Vimmerby, Astrids barndomshem. Vi använder den som släktgård och tillbringar mycket tid där, inte minst på sommaren då vi träffar turister i vår lilla bokhandel ”Boa på Näs” som är den snickarbod Astrid utgick ifrån i Emilböckerna.

Leif Ruhnström stannade i 20 år på Alfred Dalinskolan. Han var på 1980-talet med i startandet och ledningen av Lärare mot kärnvapen. Under åren i Lund var han också aktiv i FNL-rörelsen och protesterade mot USA:s krigföring i Vietnam.

Annons

– 1991 blev jag erbjuden en tjänst på lärarutbildningen på Högskolan och sa, men med viss tvekan, ja till jobbet. Jag kom att bli kvar som lärare i svenska och litteratur i nitton år fram till pensionen 2010. Om jag inte hade drabbats av ortopediska problem så hade jag gärna jobbat kvar i några år till.

Han var, även om han lite generat slår ifrån sig berömmet, en omtyckt lärare och fick ett år studentkårens pedagogiska pris,

De ortopediska problemen i händerna har i viss mån också påverkat hans konstnärliga arbete. Konstintresset utvecklade han under gymnasieåren och funderade då på att bli teckningslärare. Det blev han inte, men tecknat och målat akvarell har han i stort sett alltid gjort och har också haft flera konstutställningar.

Konstintresset fick ytterligare fart när han vid början av 1970-talet kom i kontakt med Astrid Lindgren och Näs. Brorsdotterns make har illustrerat bland annat boken Mitt barndomshem Näs och Astrid Lindgrens saga Junker Nils av Eka som utkom 2007, dessutom vykort och almanackor med mera från Näs.

Och nu handlar det alltså också om Alfred Dalin som en gång gjorde Alfred Dalinskolan till en mönsterskola och även uppdrog åt Selma Lagerlöf att skriva boken Nils Holgerssons underbara reda genom Sverige.

– Alfred Dalin insåg bland annat hur viktigt det visuella är för lärandet. I min egen undervisning har jag också använt mig mycket av det visuella, säger han.

Han anser att Alfred Dalin är en av de personer som har betytt allra mest för Huskvarna. Han är med i Alfred Dalinakademien som startades för några år sedan med lärarkollegan Jan Förander i spetsen och som arbetar för att bevara minnet av Dalin, hans pedagogik och hans skolmiljö.

Leif Ruhnström anser att Alfred Dalin i Huskvarna ska få en särskild Alfred Dalins plats.

– Ja, jag vill verka för att Dalin får en tydligare bild i Huskvarnabornas medvetande och en egen plats i vår stad, säger läraren och Huskvarnabon Leif Ruhnström som fyller 70 år i morgon och tycker att det känns helt okey.