De avhoppade Moderaterna gör att det politiska landskapet snabbt blir annorlunda. Gårdagens avhopp gör att ledande moderater spår alliansens död. I kommunstyrelsen tappar Moderaterna tre av sju ledamöter, i kommunfullmäktige blir tre ordinarie M–politiker och en ersättare politiska vildar.

— Det är klart att det blir konsekvenser och det blir svårt att få igenom viktiga beslut, säger Ilan De Basso som tycker att den nya politiska kartan kastar ut kommunen i en obehaglig situation. Han ser två vägar: Antingen förmår allianspartierna hålla ihop med färre mandat. Eller så måste det bli andra samarbetskoalitioner i kommunen.

Hur kan en koalition se ut?

— Vi behöver en koalition som kan ta politiskt ansvar. Redan har vi ett bra samarbete inom det rödgröna blocket. Tänkbara samarbetspartner är Liberalerna och Centerpartiet, säger Ilan De Basso.

Han tycker att det har varit stora ledarskapsproblem inom alliansen de senaste två och ett halvt åren. Att det har saknats en enande ledande kraft, att partierna inom alliansen har dragit åt olika håll.

— Det är bara genom ständiga diskussioner som man kan leda. Nu förväntar jag mig att kommunstyrelsens ordförande Ann–Marie Nilsson tar kontakt och klargör hur det fortsatta samarbetet ska gå till, säger Ilan De Basso.

Moderaterna Carin Berggren och Anders Jörgensson är efter gårdagens avhopp politiska vildar.

Kommer ni att rösta med alliansen i kommunfullmäktige?

Annons

— Jag har inte för avsikt att vara en buse men jag kan inte lova att rösta med alliansen i alla frågor. Jag tar ställning i fråga för fråga, säger Carin Berggren.

Anders Jörgensson säger likadant. Han ska inte låsa upp sig för alliansen.

— Vi fyra ska hålla ihop men tycker vi inte likadant i någon fråga får man rösta hur man vill. Jag känner en stor frihet i att få göra det och gläds över att jag också får prata med vem jag vill utan kommentarer, säger Anders Jörgensson.

Hur blir det i nämnderna, kommer du att sitta kvar som ordförande i tekniska nämnden fram till valet?

— Både jag och AnneMarie Grennhag räknar med att sitta kvar som ordförande, säger Anders Jörgensson.

Hur ska det gå till?

— Man kan inte göra några nyval nu. Det finns kommunstyrelseordförande som varit politisk vilde, säger Anders Jörgensson.

Ann–Marie Nilsson (C), kommunstyrelsens ordförande, tänker inte ha något möte med Ilan De Basso.

— Det behövs inte. Vi har fått information från Moderaterna som har djupa problem. Vi tänker fortsätta att jobba i alliansen, säger hon.

Är det uteslutet att samarbeta med exempelvis Socialdemokraterna?

— Den här mandatperioden har vi överenskommelsen att samarbeta inom Alliansen, säger Ann–Marie Nilsson.

LÄS MER: Det råder en sådan ondska i partiet