Sent under måndagskvällen meddelande fyra tunga moderater i Jönköping att de lämnar partiet. Det handlar om kommunalrådet Carin Berggren, tekniska nämndens ordförande Anders Jörgensson, samt AnneMarie Grennhag och Ola Helt som bland annat är ledamöter i kommunstyrelsen.

De fyra moderaterna meddelade sin avgång efter att Jönköpingsmoderaterna haft en misstroendeomröstning mot Ola Helt. En omröstning han förlorade enligt uppgifter till Jönköpings-Posten.

AnneMarie Grennhag har berättat att de på förhand bestämt sig att lämna partiet om en misstroendeomröstning drevs igenom.

Annons

De fyra moderaterna uppger att de tänker sitta kvar på sina politiska poster mandatperioden ut. Utöver att viktiga poster då blockeras för partiet så innebär avhoppen också att de rödgröna nu är större än alliansen.

Femte avhopp

Kommunalråd Ilan De Basso (S) förväntar sig att Ann-Marie Nilsson (C), snabbt tar kontakt om hur samarbetet för Jönköpings kommun ska se ut.

Under tisdagen lämnade också Bo Grennhag (M) partiet. Han tror att fler avhopp är att vänta.

Från moderater på riks- och distriktsnivå har kommentarerna än så länge varit sparsamma.

Under tisdagen meddelade också Peter Jutterström, gruppledare för Moderaternas fullmäktigegrupp, att han vill att avhopparna lämnar sina poster.

En unik händelse

Det som nu händer inom Moderaterna i Jönköping är unikt. Jenny Madestam, statsvetare på Södertörns högskola i Huddinge, berättat att hon aldrig har hört talas om något liknande.

— Det här allas partiers mardröm, säger hon