Näst efter ICA är Axfood det största matvaruföretaget i Sverige med en årsomsättning på drygt 40 miljarder kronor. Ny vd sedan bara någon månad tillbaka är Klas Balkow och han var på besök i Jönköping under torsdagen.

Stor arbetsgivare

Bland annat besökte han Pernilla Gustavsson som är chef för Axfoods SSC (Shared Service Center) strax intill A6. Härifrån sköts Axfoods ekonomiärenden, medarbetarsupport och andra delar som går att göra gemensamt för alla bolagen i koncernen.

— Jag räknade ihop att vi sysselsätter närmare 500 medarbetare i Jönköping och där är SSC en viktig del, säger Klas Balkow.

— Det kommer att bli allt viktigare att jobba med den här typen av delade funktioner.

Ny Hemköp

Axfood befinner sig just nu i en expansiv fas. I början av året köpte de e-handelsjätten Mat.se, för bara någon dag sedan stod det klart att de även förvärvat Middagsfrid och förra året tog de över norska dagligvaruaktören Eurocash. Successivt håller både Willys och Hemköps butiker i Sverige på att införa onlinehandel.

Annons

Fakta: Axfoods satsningar i Jönköping

• Ny Hemköpsbutik byggs i Munksjöstaden, öppnar under senhösten 2017.

• Nytt, delvis automa..

Fakta: Axfoods satsningar i Jönköping

• Ny Hemköpsbutik byggs i Munksjöstaden, öppnar under senhösten 2017.

• Nytt, delvis automatiserat färskvarulager (Dagab) byggs på Torsvik, öppnar under första kvartalet 2018.

• SSC (Axfoods Shared Service Center) fortsätter rekrytera personal, i snitt tio personer per år. Fler och fler funktioner samlas här i takt med att Axfood utvecklas på riksplanet.

Pernilla Gustavsson berättar att SSC nyanställer i snitt tio personer varje år, framförallt ekonomer, löneadministratörer och HR-administratörer. Minst den tillväxttakten räknar hon med att hålla även framöver.

Vid sidan av ett växande SSC i Jönköping satsar Axfood på en helt ny Hemköpsbutik i Munksjöstaden, något som JP berättat om tidigare. Den kommer att mäta någonstans mellan 1700 och 2000 kvadratmeter och öppnas senare i år.

Ett jättelager

Den andra stora satsningen som Axfood gör i just Jönköping är ett helt nytt färskvarulager på Torsviks industriområde (Logpoint South Sweden), strax intill Danish Crown som de redan har ett nära samarbete med. Det innebär att Axfood lämnar sitt nuvarande Dagab-lager på Ljungarum.

— Vi har helt enkelt växt ur vårt nuvarande lager eftersom Axfood växer och det är framförallt lagerkapacitet vi behöver då, säger Klas Balkow.

Det nya lagret blir cirka 10 000 kvadratmeter stort och kommer att öppna under första kvartalet 2018. Det blir då Axfoods största färskvarulager i Sverige och det första som kommer att ha en helt automatiserad del.

Nya jobb

Klas Balkow är försiktig med att nämna några siffror på exakt hur många nya arbetstillfällen satsningarna i Jönköping kommer att innebära.

En ny matvarubutik, ett större lager och ett fortsatt behov av ny arbetskraft på SSC, det borde innebära minst ett 50-tal nya jobb här i Jönköping?

— Ja, det kommer det minst att handla om, säger Klas Balkow.

LÄS MER: Affärshuset byggs vid Torparondellen

Mat