Bahman och hans familj kom till Sverige som kvotflyktingar via FN efter två års väntan i Turkiet. Hemma i Iran levde hans pappa ett farligt liv och satt i fängelse under långa perioder.

— Han hamnade i fängelse när han skulle lära ut mänskliga rättigheter för sina elever på universitet i Teheran, säger Bahman och gapskrattar över det djupt absurda i att en lärare fängslas när han gör sitt jobb.

För Bahman, hans bror och mamma, var det svåra perioder när pappan satt i fängelse.

— Som barn vill man inte berätta för sina vänner om det för man skäms. Kompisar kan tro att ens pappa är en tjuv. Det var också svårt för mamma att få ihop det hemma, hon fick slita.

LÄS MER: Råslätt på väg åt rätt håll

Familjen hamnade under en period i Mullsjö och Bahmans första möte med den svenska verkligheten blev på ett skoldisko där han blev misshandlad.

— Det var ingen lätt miljö där överhuvudtaget men den där kvällen var det några äldre killar som tog struptag och gav mig ett hårt slag. De tyckte inte att jag skulle var med på diskot. Ingen ville vittna men jag och min familj polisanmälde ändå misshandeln. "Nu Bahman får du problem" sade mina klasskompisar men jag tänkte att jag inte skulle vika mig. Jag ska aldrig mer ta skit från en rasist, säger Bahman.

Vad hände med polisanmälan?

Bahman Pourjanaki

Ålder: 30 år

Född och uppvuxen i: Abadan i Iran, senare Shiraz, en kulturstad i sydvästra Iran ..

Bahman Pourjanaki

Ålder: 30 år

Född och uppvuxen i: Abadan i Iran, senare Shiraz, en kulturstad i sydvästra Iran med många vackra byggnader.

Då kom jag till Jönköping: När jag var 15 år. Min familj och jag kom hit som kvotflyktingar via FN efter två års väntan i Turkiet.

Sådan är jag: Engagerad, hjälpsam och socialist.

Familj: Mamma och pappa, en storebror och en lillebror.

Bor: Precis flyttat till Dalvik.

Gör: Ansvarig för föreningar på ABF på 50 procent, projekt Huskvarna Söder, 50 procent. Sitter i Vänsterpartiets distriktsstyrelse och är ersättare i kommunfullmäktige.

Projekt Huskvarna Söder startade för ett år sedan och ska lyfta området. Bakom står Husqvarna FF, HSB Gambrinius, Fastighetsägarna, Balder och Svenska Bostadsfonden. Projektet fortsätter också nästa år.

Har gjort: Har pluggat Internationell arbete på Högskolan men inte slutfört för jag fick jobbförslag under tiden. Men jag ska göra studierna klara.

Förebild: Jag skulle kunna säga pappa som slagits för mänskliga rättigheter och suttit i fängelse för det. Men för mig är förebilden min mamma som fick hålla ihop familjen och som gjorde jobbet.

Så kopplar jag av: Det är avkoppling för mig när min hjälp ger resultat. Jag går väldigt mycket och så älskar jag att spela fotboll men hinner inte göra det.

Det drömmer jag om: Att starta en hjälporganisation för barn. Miljöfrågor och jämställdhetsfrågor ska vara en del av barnens uppväxt. Då blir det hållbart.

Motivering: Bahman tror på integration och tror att den nya generationen blir mer global. Han jobbar målmedvetet, långsiktigt och praktiskt för en värld där alla får plats.

Annons

— Det ledde aldrig till något. Varken jag eller mina föräldrar hade då språket så att vi kunde förklara vad som hade hänt.

Räddningen blev fotbollen. Bahman gjorde en massa mål, han blev stjärnan i laget och ju fler mål han gjorde desto populärare blev han. Det var via fotbollen som han lärde sig svenska.

Nu bor Bahman i Jönköping och jobbar minst tio timmar om dagen plus ett okänt antal timmar ideellt. När han går genom centrala Jönköping tar det timmar för han möter både svenskar och nyanlända flyktingar som vill prata med honom.

— Jag fungerar som ett bollplank för många och det blir också många små snabba möten som betyder mycket, säger Bahman som har över tusen vänner på Facebook. Samlingen av vänner är global.

LÄS MER: Så ska trivseln öka på Söder

Bahmans mamma Fahride är bekymrad över att sonen sover och äter för lite och att han inte alltid hinner komma hem. "Hallå, vi finns här" brukar hon säga till sonen när hon inte har hört av honom på ett tag.

Bahman har precis flyttat till en ny lägenhet och berättar skrattande att familjen i princip flyttat åt honom för att han är så upptagen med annat. Brahman jobbar fortfarande med att samla in kläder och andra nödvändiga saker till människorna på Huskvarna Söder vars hus brann för ett par veckor sedan. Han ska starta en förening för ungdomar på Huskvarna Söder och han planerar sommarens utflykter för de boende där.

— Det är mitt bidrag till samhället att göra det här. Mitt framtidshopp ligger i de yngre generationerna och framför allt hos flickorna. Tjejerna är ofta bäst redan tidigt i skolan och går ut universiteten men för mig handlar det om att ge dem makt. För egentligen är det de som är den kompetenta gruppen. Hur ska vi få plats med killarna i den föreningen, det kan man fråga sig, skrattar Bahman som säger att han är en jätteoptimist inför framtidens integration.

LÄS MER: Folk är verkligen underbara

Bahman berättar att han känner en stor press på sig att smälta in och att kunna anpassa sig till olika människor och möten.

— Blir jag för högljudd får jag stämpeln att vara högröstad för man blir lätt placerad i ett fack. Det tar väldigt stor energi att vara den folk vill att man ska vara. Jag får ofta höra att "du Bahman är ju som vi, om alla flyktingar vore som du skulle det inte finnas några problem". Är jag duktig är jag svensk, är jag högljudd är jag invandrare.

När är du dig själv?

— Bland mina kompisar på Öxnehaga och när jag träffar nyanlända flyktingar på ett språkkafé. Men jag är stolt över båda sidor även om jag vill försöka behålla mitt jag och vara en världsmedborgare.

Du jobbar så mycket. När tänker du på bara dig själv?

— Väldigt sällan. Ända sedan jag var liten har jag läst av människor och olika grupper. Jag har direkt sett när mamma varit ledsen och gråtit eller om någon hamnar utanför. Men jag älskar att hjälpa andra och att få träffa människor från hela världen i mitt jobb.

Bahman om Jönköping

Bästa platsen

Öxnehaga. Jag har flyttat så otroligt mycket men där finns mina vänner och det ..

Bahman om Jönköping

Bästa platsen

Öxnehaga. Jag har flyttat så otroligt mycket men där finns mina vänner och det är en stabil grund för mig.

Finaste byggnaden

Nygatan där det brann. Jag ser inte byggnaden utan värmen och gemenskapen i huset där alla hjälpte varandra.

Där fikar jag

Jag hämtar kaffe på Johans Café nästan varje dag.

Där äter jag en god middag

Hemma hos mamma och pappa där jag får persisk mat.

Så kan Jönköping utvecklas

Jönköping behöver utvecklas mycket mer för att kunna bli kulturhuvudstad. Vi behöver arbeta mycket hårdare.

3 höjdpunkter i Bahmans liv

• När jag kom till Sverige

• När min lillebror föddes, han är hela mitt liv

• Den tredje h..

3 höjdpunkter i Bahmans liv

• När jag kom till Sverige

• När min lillebror föddes, han är hela mitt liv

• Den tredje höjdpunkten har inte hänt ännu