För tre år sedan gjorde Kenny Mattsson en föreställning på Kolmården och Bamses Värld. I det arbetet fick han idén att ta med sig Bamse iväg på en turné. Tidigare har de gjort 13 föreställningar i Stockholm med "Bamse och världens starkaste man", men nu är det dags för Bamse och hans vänner att komma ut i landet istället.

— Jag kände väl att det fanns något som funkar och barnen älskar det. Då frågade jag till Ola Andréasson, en av Rune Andréassons söner, om vi inte skulle ta Bamse på turné. Det ska vi sa han. Det var någonstans där det började, säger producenten och regissören Kenny Mattsson.

Annons

Det är sammanlagt sju dräkter eller karaktärer som är med under föreställningen. Förutom Bamse är det självklart bland annat Farmor, Lille Skutt, Skalman, Reinard Räv och Vargen som är med.

— Vissa dräkter har vi skapat enkom för den här föreställningen. Det blir maffigt på scenen när alla kommer in. Man blir, även som vuxen, lite bortblåst av det, säger Kenny som även berättar att de har varit i London för att arbeta med dräkterna.

— Vi har försökt göra dem mer levande, så vi har blinkande ögon på alla dräkterna. Sedan har vi ju adderat Magnus Samuelsson också som spelar sig själv. Det är också för att få mer liv i det och det blir ju väldigt kul i mötena där han är sig själv och pratar med Bamse.

Rösterna under föreställningen är samma röster som är med i filmen "Bamse och tjuvstaden".

Men vad är det som är tjusningen med Bamse som gör att han fortfarande håller efter 51 år som karaktär?

— Den frågan får vi emellanåt och det är såklart att han är ständigt aktuell, att man tar upp stora och ibland jobbiga frågor. Sedan är han i grund och botten korrekt och snäll. Alla får vara med, ingen lämnas utanför. Det går att förlåta, det går att få både två och tre chanser. Kolla bara på V<argen, säger Kenny och skrattar.

"Bamse och världens starkaste man" kommer till Kinnarps Arena 18 november.