Malin Lager bor i Bankeryd och är biomedicinsk analytiker på Ryhov. Hon är också doktorand vid Linköpings universitet. Av en slump, säger hon själv, fick hon möjlighet att delta i studien om att upptäcka borrelia och hon tyckte att ämnet var både intressant och greppbart.

– Man räknar med att var fjärde fästing bär på borreliasmitta, men det är bara 1-2 procent av de som lämnat prov efter bett som fått en infektion. Olika personer är också olika känsliga, en del blir inte sjuka medan andra kan påverkas lång tid efter bettet. Då är det viktigt att man kan ställa rätt diagnos och få adekvat behandling, säger Malin Lager.

Jämställd vård

Studien gick till så att fem kliniker i Sverige, Norge och Danmark fick analysera ett antal prover. På förhand visste man vilka prover som bar smittan och det visade sig att klinikerna klarade att ställa diagnoserna på ett tillförlitligt sätt.

–Det är ju viktigt att veta att vi har bra diagnostik och jämställd vård, var vi än befinner oss.

Undersök kroppen

Snart är fästingarna på bettet igen och jagar efter nytt blod. Ett råd från Malin Lager är att undersöka kroppen om man varit ute i naturen.

–Särskilt i håret, under armarna och kring ljumskarna, i mjukdelar. Tar man bort dem inom 48 timmar minskar risken för smitta, säger Malin Lager.

Ett tecken på smitta är rodnad och en röd ring runt bettområdet.

Sena symptom

Men även långt senare, när man kanske glömt bort fästingbettet, kan symptom komma. Halvsidig ansiktsförlamning kan uppstå efter flera veckor. Leder som armbåge eller knä kan svulla, men det är mer vanligt i Nordamerika, enligt Malin Lager.

Annons

Det är forskningsrådet inom Region Jönköpings län som utser pristagare till de vetenskapliga priset. 2017 års pris motiveras med ett att vara ett fint exempel på en framgångsrik forskningslinje med samverkan inom sjukvårdsregionen och internationellt. Förutom blommor och diplom är priset 10 000 kronor.

Tomas Bro.
Foto: Inger Abram Ohlsson

Ett hedersomnämnande gick till Tomas Bro, överläkare vid Höglandssjukhuset för hans studie om läkemedel i samband med behandling av gula fläcken.

Utmärkelserna delades ut i samband med att regionfullmäktiges sammanträde.