Det gick snabbt att fylla Huskvarna Teater med stolta släktingar och vänner inför söndagens första föreställning med dansare från Aktiv Ungdom Bankeryd. De cirka 300 dansarna, som är mellan fyra och arton år gamla, har övat under hela terminen inför showen Arbetslös.

– Vi har delat upp dansarna på fem föreställningar eftersom de är så många, säger Jimmica Svensson, ledare och koreograf på Aktiv Ungdom Bankeryd.

Många av koreografierna är gjorda av de ungdomar som är ledare i föreningen, utan dem hade det inte blivit en så stor show, menar Jimmica.

– Hela verksamheten bygger på att vi har ungdomsledare, jag är den enda vuxna som har klasser. I övrigt leds grupperna av ungdomar och de är redan rutinerade och sköter sig jättebra, säger hon.

Annons

Showen heter Arbetslös och varje nummer visar ett yrke som den arbetslöse kan söka jobb inom. Sjömän, spökjägare, fotografer och bårhusarbetare är bara några av de yrkesroller som dansades fram på scenen.

Jacob Andersson, 15 år, är en av ungdomsledarna och han leder två av dansgrupperna som uppträdde på söndagen. Han själv har dansat breakdance i fyra år och är fast besluten om att fortsätta med dansen länge.

– Jag såg breakdance på tv och tyckte att det var det coolaste jag sett. Först började jag med hiphop och trodde att det var ungefär samma sak, men det är det ju inte. När man sedan kunde börja dansa breakdance i Bankeryd började jag direkt, berättar Jacob.

Inför söndagens föreställning hade han fullt sjå att hålla reda på sina dansare och hålla dem sysselsatta bakom scenen. Just Jacobs elever är mellan sju och tretton år gamla och några av tjejerna var inför dagen riktigt peppade och övertygade om att allt skulle gå jättebra.

– Det är väldigt lärorikt att ta ansvar och leda grupperna. Det här är det roligaste som finns, säger Jacob Andersson.

Väl på scenen möttes dansarna av stora applåder och hejarop från publiken. Nästa stora föreställning med dansarna från Aktiv Ungdom Bankeryd blir i höst när föreningen firar tioårsjubileum. Då får publiken chansen att se de många dansarna stå på scen igen.

– Jag kommer att fortsätta med breakdance i många år till. Jag älskar att dansa, säger Jacob Andersson.