Underleverantörsmässan drog i gång 1975 med anspråkslösa 1000 besökare. I dag är Elmia Subcontractor en samlingsplats med 15 000 besökare, och cirka 1200 utställare från ett trettiotal länder.

Här har nya kontakter inom tillverkningsindustrin knutits i fyra decennier. Det är innovation, industriell utveckling och framtidstro. Mässan har bidragit till att affärer med enorma belopp har genomförts.

Nytänk och miljö

Här finns fantastiska och nytänkande produkter. Många av dem med fokus på miljö. Vad sägs om en kaffekopp, gjord på en blandning av plast - och kaffesump?

Eller en plaststol gjord av plast - och mandelskal.

Eller varför inte en slags penna, som liksom virkar ur sig något så spännande som en klänning av plast?

— Tänk att plast har ett minne. Här har vi plast som kan tryckas ihop. När man tillför värme vecklas saken ut till så som den såg ut, innan den blev sammanpressad. Det är användbart vid lager och frakt, konstaterar Marita Webeklint, på Almi, en av dem som samarbetar med Elmia kring mässan.

Annons

Almi ägs av staten och arbetar med att stötta företag och för att få dem att växa.

Inga begränsningar

Med 3D-printteknik verkar det inte finnas några begränsningar, bara möjligheter.

På mässan har världens största 3D-printer visats. In matas en plastsladd, som efter att skrivaren har jobbat klart, har förvandlats till något så fantastiskt som ett bord, en pall eller en tunn vas.

En annan typ av skrivare kan spotta ur sig en cykel av titan.

En hel del av de nämnda produkterna har utländska uppfinnare. Flera av dem kommer från Tyskland.

Men Sverige visade också framfötterna på området. Swerea swecast, som Gjuteriföreningen i Jönköping numera heter, visade en liten modell av frihetsgudinnan. Den har skrivits ut på 3D-print och är gjord av sand och harts. Vid små produktioner och till prototyper blir det en billig teknik.

Männen är i majoritet

Men även fast det är fokus på framtid, är själva besökaren mycket traditionell. Männen är helt klart i majoritet.

— Ja, tänk att det är så 2015. Men jag tror att om tio-tjugo år kommer det vara fler kvinnor här. Kvinnor har mycket att tillföra, så det är viktigt att vi lockar dem, säger Marita Webeklint.